IPS Mitropolit Nifon, doctor honoris causa
Senatul Universităţii „Valahia“ din Târgovişte a acordat joi, 11 iulie, în cadrul unei şedinţe festive, titlul de doctor honoris causa Înaltpreasfinţitului Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal.
Ceremonia acordării titlului onorific Înaltpreasfinţitului Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, care este şi profesor universitar, s-a desfăşurat la Centrul Internaţional de Conferinţe al Universităţii „Valahia“. La acest eveniment au participat ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, conducerea şi membrii Senatului Universităţii „Valahia“, reprezentanţi ai autorităţilor locale, parlamentari din judeţul Dâmboviţa, cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă şi Ştiinţele Educaţiei din Târgovişte şi de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur“, preoţi, studenţi teologi şi masteranzi, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviştei. „Laudatio“, discursul de elogiere, a fost rostit de către Înaltpreasfinţitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Alte cuvântări de apreciere la adresa ierarhului au fost rostite de către părintele prof. dr. Nicolae Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti, părintele prof. dr. Nicolae Brânzea, preşedintele Senatului Universităţii din Piteşti, părintele prof. dr. Aurel Pavel, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna“ din cadrul Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu, şi prof. dr. Daniel Munteanu de la Universitatea din Bamberg, Germania, care predă şi la Universitatea „Valahia“ din Târgovişte.
În prelegerea sa, intitulată „Perspectiva ortodoxă asupra misiunii şi dialogului interreligios“, Înaltpreasfinţitul Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, a evidenţiat faptul că „misiunea ortodoxă are în centrul mesajului ei dorinţa de a oferi lumii tradiţia vie a Bisericii, parfumul vieţii apostolice, felul în care, din întâlnirea Evangheliei cu cultura şi civilizaţia spaţiilor locuite astăzi de ortodocşi, a răsărit o frumoasă cultură duhovnicească, s-a sedimentat o puternică credinţă şi a înflorit un autentic mod de viaţă creştin. Dialogul ecumenic este o necesitate firească a contemporaneităţii, un suport necesar misiunii Bisericii şi respectului fidel faţă de dorinţa Mântuitorului Hristos. Implicarea în mişcarea ecumenică şi în dialogul intercreştin este pentru Biserica noastră o ocazie potrivită de a afirma Ortodoxia şi valorile ei axiale şi nepieritoare, bogăţia experienţei şi a vieţii ei în Hristos Domnul, frumuseţea spiritualităţii, daruri care trebuie împărtăşite tuturor celorlalţi creştini, ca şi aceştia să se bucure şi să ajungă la adevărata credinţă“, a spus Înaltpreasfinţia Sa.