Italia, depășită de miile de migranți care ajung în Lampedusa
Comisia Europeană a cerut statelor UE să dea dovadă de „solidaritate” faţă de Italia, care se confruntă, în ultimele zile, pe fondul condiţiilor meteo favorabile, cu o creștere abruptă a numărului migranților care pornesc din nordul Africii, mai ales din Libia, și ajung în insula Lampedusa în bărci precare supraaglomerate.
„Le solicit celorlalte state membre să sprijine prin relocări”, a spus comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, la o conferinţă de presă, scrie agenţia Reuters.
Singura țară care a răspuns apelului comisarului de a ajuta Italia a fost Germania, care s-a arătat dispusă să preia o parte dintre migranţi, potrivit declarațiilor făcute joi de ministrul de externe Heiko Maas, aflat în vizită la Roma, transmite dpa. Maas nu a precizat totuşi câte persoane ar putea primi Germania, afirmând că subiectul trebuie discutat mai întâi în guvernul german.
Potrivit Ministerului de Interne italian, peste 12.900 de migranţi au ajuns în Italia de la începutul acestui an, faţă de aproximativ 4.100 în aceeaşi perioadă a anului trecut. Totodată, cel puţin 557 de persoane s-au înecat în acest an în tentativa de traversare a Mediteranei, conform datelor ONU.
Începând din 2015, numărul total al refugiaților ajunși în Italia se ridică la 530.000, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie.
Statele UE se află în divergenţe de mai mulţi ani în legătură cu repartizarea migranţilor, care ajung pe teritoriul Uniunii mai ales via Italia şi Grecia. Criza imigraţiei, care a început în 2015-2016, alimentează, totodată, sentimentele antimigranţi pe plan european, creând teren fertil partidelor antiimigraţie. (C. Z.)