Lacuri şi bălţi pentru pescarii amatori din zona Bucureştiului

Un articol de: Corneliu Ciocan - 18 Iulie 2013

În plină perioadă de vacanţă, una dintre posibilităţile de petrecere a timpului liber pentru o parte dintre bucureşteni o constituie pescuitul. O zi pe malul unui lac sau al unei bălţi cu undiţa în mână, aşteptând captura cea mare, înseamnă relaxare, linişte şi evadare din lumea trepidantă a cotidianului.

În Bucureşti şi prin împrejurimi există numeroase locuri mai mult sau mai puţin amenajate, unde pescarii împătimiţi, şi nu numai ei, îşi pot încerca norocul şi „ştiinţa“. Vă prezentăm doar câteva din aceste locuri unde vă puteţi bucura de linişte şi „fir întins“.

Lacul Băneasa se află în spatele Casei Presei Libere. Intrarea principală este pe Şoseaua Bucureşti - Ploieşti. Se intră pe strada Aleea Mateloţilor. Autobuzele care circulă spre lacul Băneasa sunt 205 şi 112. Lacul are o suprafaţă de 8 ha. În privinţa peştilor, aici puteţi prinde caras, crap (ciortan), răpitori, somn african. Numărul de undiţe este limitat la maximum 5. Cantitatea de peşte care poate fi păstrată este de 5 kg. Taxa este de 50 de lei pentru o zi. Accesul cu maşina se face până pe baltă. Lacul Morii se află între cartierele Militari şi Crângaşi. Aici se poate ajunge din cartierul Militari. La Piaţa Gorjului se face la dreapta, apoi se merge drept înainte până când se ajunge la lac. Lacul Morii este un loc unde se poate face pescuit de divertisment şi, având în vedere accesul foarte facil, se poate pescui în orice zi a săptămânii. Se poate pescui caras, crap (ciortan), şalău, biban, ten, novac etc. Nu există taxă de pescuit. Pescuitul se face pe baza de permis ANPA. În partea de nord lacul are o insuliţă, de pe care se poate pescui în linişte. Lacul Străuleşti este situat în Bucureştii Noi. Se poate ajunge cu maşina personală sau cu troleibuzul 97 (capăt de linie). Este balta din stânga drumului. Nu se percepe taxă. Este valabil permisul eliberat de ANPA. Se poate pescui caras, crap (ciortan), roşioară, plătică etc. Este o baltă unde se poate practica un pescuit de divertisment, fără prea mari pretenţii.

Bălţi din afara Capitalei

La complexul de bălţi Afumaţi se ajunge de pe şoseaua Bucureşti - Urziceni. Pescuitul este permis tot timpul anului, iar cantitatea de peşte care se poate reţine este de 5 kg. Nu se poate pescui pe timpul nopţii. Balta este populată cu ten, caras, ştiucă şi crap. Taxa este de 50lei/12h; 80 lei/24h.

Lângă localitatea Cernica, din jud. Ilfov, se află şi balta cu acelaşi nume. Aici se ajunge de pe şoseaua de centură a Bucureştiului, se face dreapta spre mănăstire, urmându-se drumul spre Căldărari. La ieşirea din Cernica, se face dreapta şi după 1 km se face iar dreapta chiar în dreptul staţiei de autobuz. Ultima porţiune este drum de pământ. Speciile de peşti care se pot pescui sunt: oblete, caras, plătică, roşioară, somn, crap, ştiucă, biban românesc, biban soare. Nu se poate pescui nocturn. În privinţa regimului de pescuit impus se poate opta între sistemul C&R (prinde şi eliberează) şi sistemul „Reţin ce prind“ (în limita cantităţii admise).

Taxa este de 100 lei pentru o zi.

La Tâncăbeşti se poate ajunge pe DN1 din Bucureşti spre Ploieşti. La intrarea în localitate se face stânga şi se ajunge pe baltă. Lacul se întinde pe o suprafaţă de peste 100 de hectare şi este împărţit în două bazine, unul pentru amatori şi altul pentru profesionişti. Balta este populată cu crap, caras, cten, roşioară, şalău, ştiucă şi somn. Aici sunt condiţii pentru pescuit sportiv şi sunt impuse o multitudine de condiţii, dar sunt şi amenajări pe măsură. Pentru toate locurile de pescuit, pe mal, taxa de pescuit este 200 lei pentru 24 ore. Pe balta Tâncăbeşti 2 (30 ha) se pot pescui crap, cten, ştiucă, şalău, somn, caras, plătică, biban, roşioară, oblete, novac, sânger. Pe locurile de pescuit de la DN, pâna în incinta restaurantului taxa de pescuit este 80 lei pe zi (răsărit - apus). Cantitatea de peşte ce poate fi reţinută de pescar este 5 kg.