TikTok a introdus un nou instrument menit să-i ajute pe adolescenţi să se liniştească seara, înainte de culcare, şi să se poată desprinde de aplicaţie, transmite DPA. Numit Wind Down, acesta porneşte automat
Producătorii de flori cer includerea în programele de finanțare
Confruntați cu dificultăți majore din cauza concurenței create de importurile masive de flori la preţuri de dumping, producătorii autohtoni de flori solicită sprijin din partea statului. Potrivit președintelui singurei asociații care reunește acești producători, floricultura nu a fost niciodată susținută financiar precum celelelte ramuri agricole, deşi sectorul are potențial și există investiţii şi interes din partea tinerilor pentru cultivarea florilor.
În România sunt în jur de 3.000 de producători de flori, iar aproape o mie dintre aceștia sunt membri în Asociaţia Producătorilor de Flori Muntenia, înfiinţată în 2019, unica organizație de acest fel din țară. „Florile fac parte din primele cinci produse agricole în deficit de balanţă economică. În 2023, s-au importat flori de 84.641.000 euro. Pe baza acestor date de la INS, am solicitat Ministerului Agriculturii un ajutor de minimis”, a declarat pentru Agerpres preşedintele acestei asociaţii, Ion Călin.
În opinia acestuia, floricultura este o ramură agricolă care a fost „dintotdeauna discriminată”, iar dacă autorităţile nu vor lua măsuri, asociația ar putea să îşi ceară drepturile în justiţie. Reprezentantul producătorilor de flori a povestit că în anii 2019-2020 au fost voci la Ministerul Agriculturii care spuneau că „floarea nu se mănâncă”, când era solicitat sprijin. „Nu o să uit niciodată faptul că la o întâlnire cu preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, Valeriu Tabără, când mă tot văitam de răspunsul celor de la minister, acesta a replicat: Consumul de flori al unei ţări indică nivelul de civilizaţie al acelei ţări. Într-adevăr, cu floarea ne naştem, cu floarea ne bucurăm şi cu floarea ne ducem fiecare”, a susţinut floricultorul.
În privința desfacerii, singurele locuri în care au reuşit să intre floricultorii sunt Târgul Pucheni din Bucureşti, unde asociaţia are contract cu administraţia, şi comuna Adunaţii Copăceni. În rest, în pieţe, au acces mai mult comercianţii decât producătorii. „Cred că ar fi mult mai bine dacă am avea în fiecare piaţă un sector de flori bine delimitat pentru producătorii de flori”, a explicat Ion Călin.
Pe de altă parte, acesta a spus că a reuşit să includă floricultura în Planul Strategic 2023-2027, însă, „fondurile alocate sunt insuficiente, iar condiţionările de neatins. Suntem la DR-18 care priveşte direct floricultura. Avem alocate 5 milioane de euro pentru proiecte de 100.000 de euro și doar 50 de colegi ar putea beneficia de măsură. De asemenea, (…) trebuie să avem şi o cofinanţare de 35% din 100.000 euro”.
La nivelul anului 2023, suprafaţa cultivată în România cu flori şi plante ornamentale a fost de 313 hectare, conform INS, iar producţia totală de 72,6 milioane de fire. Producția autohtonă de flori asigură aproximativ 30% din consumul intern, restul fiind acoperit din importuri. (C. Z.)