Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Sprijin pentru 12 puncte gastronomice locale în Mureș și Sibiu

Sprijin pentru 12 puncte gastronomice locale în Mureș și Sibiu

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 28 Martie 2025

Grupul de Acţiune Locală (GAL) Dealurile Târnavelor, care are în componență șase comune din județul Mureș și două din Sibiu, vizează accesarea măsurii de finanţare „Identitate culturală prin gastronomie” și obţinerea a 130.000 de euro prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală pentru înfiinţarea a 12 puncte gastronomice locale (PGL) în cele opt comune și a unei rute turistice de promovare a acestora.

„Este o necesitate în teritoriul nostru. Sunt foarte mulţi turişti care vin aici, fie pe Via Transilvanica, fie pentru traseele de biciclete şi care caută mâncare locală, caută experienţe autentice în zona Colinele Transilvaniei, care este şi o destinaţie de ecoturism”, a declarat presei managerul GAL Dealurile Târnavelor, Florentina Călugăr. Potrivit acesteia, cele mai cunoscute produse culinare locale sunt lichiul şi prăjitura cu rabarbăr.

Întrucât legislaţia privind autorizarea punctelor gastronomice locale nu este suficient de clară, GAL Dealurile Târnavelor a organizat marţi, la Saschiz, județul Mureș, dezbaterea „Dezvoltare rurală sub semnul gastronomiei locale”, la care au fost invitaţi responsabili în domeniu.

„Dacă ne uităm în judeţele din jur, mă refer aici la Braşov, la Harghita, Sibiu, într-adevăr, punctele gastronomice locale la nivelul judeţului Mureş sunt aproape inexistente faţă de celelalte judeţe. Cred că sunt două sau trei puncte gastronomice locale”, a declarat directorul executiv al DSVSA Mureş, Nagy Péter Tamás. El a arătat că un PGL nu poate fi ca un restaurant în care se prepară mâncare cu carne din supermarket, ci trebuie să folosească produse din gospodăria proprie sau de la producători locali înregistrați. (C. Z.)