Laptele fiert cu frunze de pătrunjel activează expectoraţia

Data: 13 Iulie 2010

Iustina G., Bucureşti: "Aş dori să publicaţi câteva reţete naturiste pentru regimul alimentar în cazul bronşitei la copii".

Prof. Constantin Milică: Restricţiile în consumul de alimente încep cu un repaus alimentar absolut, încă de la debutul bolii, folosind, timp de 5 zile, numai lichide calde cu ceaiuri şi sucuri de legume (câte 500 ml pe zi), în care predomină morcov, varză albă, sfeclă roşie şi ţelină. O altă reţetă de sucuri conţine 2-3 morcovi, două-trei mere, o portocală, jumătate lămâie, o lingură miere de albine şi 150-200 ml apă. Se mai utilizează un amestec din suc de hrean şi suc de ridichi negre, din care se beau câte două linguri de patru ori pe zi. După repausul alimentar se introduc în consumul zilnic cât mai multe legume (salată, varză, morcov, ţelină, sfeclă roşie, pătrunjel, ridiche neagră, tomate, ceapă verde şi usturoi), precum şi suc din fructe proaspete (200-300 g), preparat din mere, gutui, afine, mure, portocale şi lămâi, care sunt importante surse de vitamine, săruri minerale şi acizi organici. Adaosul de zeamă de lămâie fluidifică şi elimină sputa. Merită o atenţie deosebită vitaminele, în special C, care influenţează favorabil rezistenţa la infecţii, sporesc capacitatea de apărare a organismului şi de menţinere a stării de sănătate, cu acţiune directă în producerea de leucocite în măduva spinării roşie şi în creşterea puterii fagocitare. Zilnic se vor bea două-trei căni cu lapte fierbinte, în care se pun câte 50 g miere de albine, iar dimineaţa se bea o cană cu lapte în care se fierb frunze de pătrunjel şi câteva picături de suc de usturoi pentru activarea expectoraţiei. În continuare este indicat un regim lacto-ovo-vegetarian, predominant crudivor, cu două zile pe săptămână cură de fructe proaspete. Cojile de mere nu se aruncă, ci se prepară sub formă de decoct. Înainte de culcare se bea o cană cu decoct din trei mere în care s-a pus o ceapă tăiată felii subţiri şi fiertă 20 de minute într-un litru de apă. În fiecare zi se va consuma un sirop preparat din două cepe roşii cu coajă, tăiate felii, care se fierb 10 minute într-un litru de apă cu 100 g zahăr; se strecoară şi se bea întreaga cantitate, fracţionată în mai multe reprize.