Liturghie arhierească la Biserica „Sfinţii Arhangheli” din Gura Humorului

Un articol de: Constantin Agafiţei - 18 Noiembrie 2020

În Duminică a 25-a după Rusalii - a Samarineanului milostiv, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a săvârşit Sfânta Liturghie la biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Gura Humorului, Protopopiatul Suceava 2, judeţul Suceava.

Ierarhul a fost întâmpinat la prima oră a dimineţii de către Marius Ursaciuc, primarul oraşului Gura Humorului, de copii cu buchete de flori şi de soborul slujitor în frunte cu părintele Minu Mititelu, protoiereu al Protopopiatului Suceava 2, şi părintele Viorel Ilișoi, preot paroh la biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Gura Humorului şi consilier economic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Sfânta Liturghie arhierească a fost săvârşită de ierarh, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, iar răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei.

La momentele cuvenite din Sfânta Liturghie, teologul Mircea Croitoru a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Gura Humorului, iar diaconul Dragoş Gabriel Secară a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Antoceni - Protopopiatul Fălticeni.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul a citit Pastorala Sfântului Sinod la prima duminică a Postului Nașterii Domnului. Apoi, ierarhul a amintit de tragedia de la spitalul din Piatra Neamț. În continuare, Prea­sfinția Sa a anunţat că pentru noua Parohie „Pogorârea Sfântului Duh” din cartierul Bogdăneasa a fost numit paroh preotul Bogdan Florea, care până în prezent a fost preot paroh, timp de 21 ani, la Parohia Deleni din comuna Pârteştii de Jos.

Preotul paroh Viorel Ilişoi a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru ziua binecuvântată, Înaltpreasfințitului Calinic pentru bunăvoință și Preasfințitului Damaschin pentru prezența în mijlocul Parohiei „Sfinţii Arhangheli Mihail și Gavriil” din orașul Gura Humorului, locașul de cult împlinind 135 de ani de la târnosire. El a amintit că până în 1990 a existat o singură parohie, apoi, până în acest an, două parohii, iar din acest an orașul a fost împărțit în șapte parohii, dar care vor păstra o unitate de credință. Totodată a fost menționat și faptul că Parohia „Sfinţii Arhangheli” va începe un proiect de sprijinire pentru cei nevoiași printr-o masă caldă la sfârșit de săptămână, proiect organizat de către Comitetul și Consiliul parohial.

Biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Gura Humorului a fost construită între anii 1876 și 1885 de către preoţii Simeon Cobilanschi şi Dimitrie Popescu şi sfinţită în anul 1885 de către Mitropolitul Bucovinei, Silvestru Morari.