Liturghie arhierească la Colegiul Naţional Pedagogic clujean
Elevii şi cadrele didactice de la Colegiul Naţional Pedagogic „Gheorghe Lazăr“ din Cluj-Napoca au participat la prima Liturghie arhierească oficiată în instituţia de învăţământ. Slujba a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, în capela şcolii cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“.
IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a fost înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi între care protopopul de Cluj II, Gheorghe Braica şi pr. Iacob Cismaş de la Parohia „Sfântul Dumitru cel Nou“, pe raza căreia se află unitatea de învăţământ. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de elevi coordonaţi de profesoara de religie Ioniţa Timiş. Au luat parte la această Liturghie arhierească un număr mare de elevi, din clasele pregătitoare, primare, dar şi de la liceu, alături de profesorii lor, potrivit inspectorului de religie al judeţului Cluj, pr. Marian Sidon.
În cuvântul de învăţătură, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei i-a îndemnat pe elevii Colegiului Naţional Pedagogic „Gheorghe Lazar“ să le transmită şi celorlalţi tineri din oraş bunătatea, credinţa şi iubirea lor faţă de valorile creştine şi faţă de valorile tradiţionale româneşti. După Sfânta Liturghie, ierarhul a participat la festivitatea organizată la sfârşit de an şcolar, ocazie cu care a înmânat Diplome de „Aleasă cinstire“ directorului şcolii, prof. dr. Mircea Bertea şi directoarei adjuncte, prof. dr. Corina Arghiuş.
Prima capelă într-o şcoală
Capela cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“, a Colegiului Naţional Pedagogic „Gheorghe Lazăr“, este primul locaş de cult înfiinţat într-o instituţie de învăţământ, la nivelul judeţului Cluj.
La 7 iunie 2005, vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu, la acea vreme arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului, a sfinţit capela Colegiului Naţional Pedagogic „Gheorghe Lazăr“ din Cluj-Napoca. Paraclisul cu hramul „Sfinţii Mucenici Gheorghe şi Mina“ a fost amenajat cu sprijinul conducerii colegiului, la iniţiativa profesoarei de religie Ioniţa Timiş.
Continuator al renumitei Şcoli Normale de Învăţători din Cluj, şcoală ce a format mii de învăţători ce au pus bazele şi au consolidat învăţământul românesc din Transilvania, Colegiul Naţional Pedagogic „Gheorghe Lazăr“ este un nume de referinţă în învăţământul românesc, posesor al „Distincţiei Culturale“, decernată de Academia Română în 2011, este Şcoală Europeană şi câştigătorul celui mai important concurs pentru elevi organizat de Parlamentul European de la Strasbourg - Euroscola, ediţia 2011.