Mai multe mobilități internaționale pentru studenți

Data: 17 Mai 2024

România va susţine în continuare parteneriatele în învăţământul superior şi va face toate demersurile pentru a deveni o destinaţie atractivă pentru mobilităţile internaţionale, a declarat ministrul educaţiei, Ligia Deca, la Bruxelles, cu prilejul participării la Reuniunea Consiliului Educaţiei, a miniștrilor de profil din țările membre, în care a fost adoptată propunerea de recomandare „Europa în mișcare” - oportunități de mobilitate în scopul învățării pentru toți.

Potrivit Ministerului Educației, România va contribui la atingerea, până în 2030, a trei noi obiective stabilite de document în domeniul mobilităţilor: cel puţin 23% dintre absolvenţii de învăţământ superior vor avea o experienţă de mobilitate în scop educaţional, în creştere faţă de obiectivul actual de 20%; cel puţin 12% dintre cursanţii din învăţământul profesional şi tehnic vor avea o experienţă de mobilitate (față de 8% pentru 2025); cel puţin 20% din totalul sudenților care beneficiază de mobilitate în străinătate ar trebui să fie persoane cu oportunităţi reduse.

Miniştrii educaţiei au aprobat, de asemenea, promovarea unor politici şi practici bazate pe dovezi în domeniul educaţiei pentru realizarea Spaţiului european al educaţiei, prin care se creează cadrul pentru ca dovezile şi datele rezultate din cercetare să ocupe un loc semnificativ în luarea deciziilor în sistemele de educaţie, inclusiv în România.

Consiliul a inclus o dezbatere privind rolul inteligenţei artificiale (AI) în educaţie şi formare, prilej cu care Ligia Deca a subliniat că AI poate transforma esenţial procesul de predare-învăţare-evaluare, dar și că instrumentele specifice folosirii acesteia în educație trebuie dezvoltate cu sprijinul profesorilor. (C. Z.)