Majoritatea fructelor conţin urme de pesticide
Un studiu belgian publicat recent arată că opt fructe din zece conţin reziduuri de pesticide. Cercetarea a luat în calcul 52 de eşantioane de fructe din sudul şi din afara Uniunii Europene, din 22 de puncte de vânzare diferite (14 eşantioane de portocale, 14 de struguri, 8 de mango şi 8 din fructul pasiunii). Pentru fiecare din aceste fructe, au mai fost luate câte două probe din agricultura biologică. Probele au fost făcute ţinând cont de limita maximă de reziduuri (LMR), stabilită în septembrie 2008, printr-o reglementare europeană care se aplică în toate ţările membre. Analiza a relevat faptul că, în 40 de cazuri din 52, fructele conţineau reziduuri de pesticide. "Rezultatele sunt îngrijorătoare, chiar dacă LMR au fost depăşite doar în două cazuri", arată Asociaţia de apărare a consumatorilor. Substanţele cel mai des detectate aparţineau familiei fungicidelor, "dintre care câteva prezintă riscuri", au declarat cercetătorii. Conform aceluiaşi studiu, şapte eşantioane din opt fructe biologice nu conţineau reziduuri de pesticide.