Mănăstirea Pasărea la aniversarea a două secole

Un articol de: Marius Nedelcu - 10 Noiembrie 2013
Mănăstirea Pasărea de lângă Bucureşti a îmbrăcat duminică, 10 noiembrie, veşminte noi de sărbătoare cu ocazia aniversării a două secole de existenţă. Sfânta Liturghie şi slujba de sfinţire a picturii bisericii mari, precum şi sfinţirea altor aşezăminte ale Mănăstirii Pasărea, au fost săvârşite de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, şi Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
 
Momentul aniversar şi de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru darul celor 200 de ani de existenţă a început la Mănăstirea Pasărea de lângă Bucureşti, sâmbătă seara, odată cu aducerea cinstitelor moaşte ale Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, părintele duhovnicesc şi ctitorul bisericii mari a mănăstirii, închinată Sfintei Treimi. Sfintele odoare au fost purtate în procesiune şi aşezate într-un loc special, sub un baldachin, pentru a fi cinstite de credincioşi. Duminică dimineaţă, biserica mare a primit veşmântul nou şi înnoitor al harului, prin stropirea cu apă sfinţită şi ungerea cu Sfântul şi Marele Mir. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu PS Visarion, PS Varlaam şi PS Varsanufie, a săvârşit slujba de sfinţire a picturii restaurate a bisericii, a catapetesmei şi a icoanelor din biserică. 
 
În continuare, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de ierarhii prezenţi şi de un ales sobor de slujitori, format din arhimandriţi, stareţi, preoţi şi diaconi. Cântările şi răspunsurile Sfintei Liturghii au fost date alternativ de un grup de maici din mănăstire şi de corul Seminarului Teologic Ortodox Liceal „Sfânta Muceniţă Filofteia“ de la Mănăstirea Pasărea. Ieri, în Biserica Ortodoxă s-a citit la slujbă pilda samarineanului milostiv. După citirea Evangheliei de la Luca 10, 25-37, Preafericitul Părinte Daniel a arătat în cuvântul de învăţătură semnificaţiile duhovniceşti ale acestei pilde rostite de Mântuitorul Iisus Hristos. „Iubirea milostivă a lui Hristos se poate arăta prin orice om din lume, nu întotdeauna prin cei mai apropiaţi, nu întotdeauna prin cei care sunt de un neam cu noi, de o rudenie cu noi, de o familie cu noi. Adesea un străin te ajută mai mult decât o rudă şi devine mai aproape de tine decât foştii apropiaţi. Ce înseamnă că acest samarinean milostiv a turnat untdelemn pe rănile celui lăsat aproape mort de tâlhari? Untdelemnul înseamnă Sfântul şi Marele Mir, harul Sfântului Botez care vindecă pe om de păcate şi îl face să crească duhovniceşte în lucrarea Sfântului Duh prin Sfintele Taine. Vinul turnat pe răni preînchipuie Sfânta Euharistie, Trupul şi Sângele Domnului, ce se dă creştinilor care s-au pocăit şi doresc o viaţă duhovnicească nouă spre iertarea păcatelor şi viaţa de veci, iar casa de oaspeţi din pildă este Biserica. Cei doi dinari înseamnă Vechiul şi Noul Testament sau porunca iubirii faţă de Dumnezeu şi de semeni“, a spus Preafericirea Sa. 
 
La sfârşitul Sfintei Liturghii, au fost evidenţiate persoanele care au sprijinit realizarea lucrărilor la biserica şi la aşezămintele mănăstirii. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a acordat ordine şi distincţii bisericeşti. Ordinul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ a fost dăruit stavroforei Mihaela Costache, stareţa Mănăstirii Pasărea. Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus“ a fost acordat stavroforei Lucia Dumbravă, proinstareţa mănăstirii, şi schimonahiei Pulcheria Szandrowski. Ordinul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ pentru mireni a fost acordat: familiei Marcel şi Maria Ursu; familiei Corneliu şi Nataşa Paraschivescu; familiei Teodor şi Maria Filipescu. Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus“ pentru mireni a fost acordat primarului comunei Brăneşti, Nicolae Cismaru. De asemenea, au mai fost acordate Diploma şi medalia omagială „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ unor donatori şi binefăcători ai mănăstirii. Maica stareţă a dăruit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel o icoană cu Pogorârea Duhului Sfânt şi un buchet de flori. Mănăstirea Pasărea a lansat duminică o medalie aniversară de argint realizată la Monetăria Statului, ce marchează împlinirea a 200 de ani de existenţă pentru aşezământul monahal. De asemenea a fost lansat albumul-monografie „Mănăstirea Pasărea. Credinţă, Artă, Educaţie“, publicat la Editura BASILICA a Patriarhiei Române. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit bisericii mănăstirii o cruce de binecuvântare şi mai multe cărţi de folos liturgic, duhovnicesc şi misionar, iar credincioşilor prezenţi, iconiţe cu Sfânta Treime. 
 
Au fost sfinţite şi celelalte aşezăminte ale Mănăstirii Pasărea care au fost restaurate, refăcute sau construite în ultimii ani: clopotniţa, altarul de vară, magazinul bisericesc, atelierele mănăstirii unde se confecţionează veşminte preoţeşti şi racle pentru sfintele moaşte, stăreţia şi muzeul mănăstirii.