Mănăstirea Pelișor, izvor de binecuvântare din Podișul Târnavelor
Ridicată în apropierea satului Pelișor din județul Sibiu, Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” a devenit loc de pelerinaj și de rugăciune pentru numeroși credincioși din comunitățile aflate în Podișul Târnavelor. În ziua hramului, dealul pe care s-a înălțat așezământul se umple de credincioși veniți să ceară în rugăciune atât binecuvântare, cât și ocrotire de la Sfântul Proroc Ilie.
Ctitorită de patru frați oieri
Astfel, în 2005, dealurile de la Pelișor au fost sfințite prin așezământul ridicat aici de familia Piloiu, sprijiniți de familia Toma din localitatea Moșna, cu îndrumarea părintelui Cătălin Dumitrean. Din banii oferiți de familia Piloiu și de alți donatori care au dorit să contribuie la ridicarea unui așezământ monahal la Pelișor s-au ridicat și primele clădiri, inclusiv trapeza, unde au stat o perioadă și oierii, până când au mutat stâna și anexele pe un deal din apropiere.
După ridicarea bisericuței din lemn, la 20 iulie 2005, chiar de hram, se oficia prima slujbă religioasă.
Lucrările de amenajare a bisericii se finalizau în același an, în luna noiembrie, prin multă trudă din partea ctitorilor și binefăcătorilor.
Monahi de la Mănăstirea Frăsinei
Primul monah al mănăstirii a fost părintele Iulian Ababei, venit de la Mănăstirea Frăsinei. Părinte duhovnicesc al ctitorilor, frații Piloiu, părintele Iulian Ababei a pus bazele vieții monahale de la Pelișor. Greutățile vieții monahale de la un schit nou aveau să aducă ample schimbări la Pelișor. „Părintele Iulian Ababei era ucenicul părintelui Lavrentie de la Mănăstirea Frăsinei și era chemat să slujească în sobor la slujba Sfântului Maslu la Biserica «Înălțarea Domnului» și «Sfântul Nicolae» din Sibiu, de pe strada Mihai Viteazul. Frații Piloiu mergeau acolo, se spovedeau la părintele Iulian și s-au apropiat duhovnicește de el”, ne spune părintele Porfirie.
În anul 2008, în mod oficial, așezământul devenea schit de maici, iar mai târziu a devenit mănăstire. Mănăstirea de maici de la Pelișor s-a dezvoltat în fiecare an. S-au ridicat primele corpuri de chilii, arhondaricul, stăreția și alte anexe. Încă din 2009 au început lucrările la biserica de zid a mănăstirii, când s-au făcut săpături de verificare a terenului și alte lucrări necesare înainte de a turna fundația. În anul 2011, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, așeza piatra de temelie pentru noua biserică a mănăstirii.
40 de Sfinte Liturghii nocturne
Noul program liturgic și duhovnicesc a atras repede credincioși din Mediaș, din Pelișor și din multe alte comunități. În fiecare duminică, arhidiaconul prof. univ. dr. Ioan Ică jr venea la Pelișor pentru a liturghisi alături de părintele Porfirie. Cuvintele de învățătură și povețele renumitului profesor de teologie de la Sibiu au întărit viața monahală și liturgică de la Pelișor. Lucrările administrative, în centrul cărora stau cele de la noua biserică, au făcut ca programul liturgic să fie schimbat. În fiecare seară se oficiază Miezonoptica, Utrenia și Canoanele, iar miercurea și vinerea se săvârșește Sfânta Liturghie la miezul nopții. Zilnic se săvârșesc de la ora 17:00 slujba Vecerniei și Paraclisul Maicii Domnului. Duminica, bisericuța de lemn se umple de credincioși la Sfânta Liturghie.
Dorul de viață îngerească
Viața duhovnicească de la Pelișor își are adânci rădăcini în experiența pe care părintele Porfirie a acumulat-o la mănăstirile unde a viețuit în anii trecuți, dar și în timpul studiilor din Grecia. „Prima oară am mers în 2001 la Mănăstirea Oașa, unde am stat patru luni. A venit tata după mine cu ordinul de încorporare ca să mă ia de acolo. Am plecat și am făcut armata, iar în 2002 am plecat din nou la mănăstire. Părinții nu voiau să mă lase la mănăstire, mai ales că veneam dintr-o familie cu stare, din satul Govora, unde bunicul meu fusese primar. Tata considera că este o rușine pentru familia lor ca eu să intru în monahism, dar eu am crescut în poarta Mănăstirii Govora și dorul de monahism nu mi-a dat pace. Am plecat apoi în Sălaj la o mănăstire, dar dorința mea cea mare era să ajung călugăr la Muntele
Athos. Am mers la Mănăstirea Frăsinei și părintele Neonil, starețul de atunci, mi-a spus să aștept până în primăvară, pentru că era iarnă și dorea să mă pună la ascultări ca să vadă dacă sunt bun de monah. N-am putut să mă duc acasă și am mers atunci la Mănăstirea Cozia, de care m-am îndrăgostit imediat. M-am călugărit, am fost hirotonit ierodiacon și apoi ieromonah, și de acolo m-a trimis părintele stareț la școală, la Facultatea de Teologie din Sibiu. În 2015 eram la master la Sibiu și am primit o bursă în Megara, Grecia, și la Atena, la cursul de greacă. M-am întors în țară în anul 2016, așa cum am făgăduit celor care mi-au facilitat accesul la studiile din Grecia, am plecat de la Cozia și am venit stareț la Mănăstirea Pelișor”, ne-a mai spus părintele Porfirie.
Dorința cea mare a părintelui stareț este de a finaliza cât mai repede lucrările de construcție la biserica mare. Actualmente, se lucrează la inelul central de la turlă și la pridvor. După cum ne-a spus părintele Porfirie, în doi ani preconizează a se termina lucrările de zidire și tencuiala, pentru a putea fi sfințit Altarul și pentru a se pregăti locașul de pictură. Odată cu terminarea bisericii, întregul ansamblu va căpăta noi forme și va trece prin ample transformări pentru a oferi pelerinilor și credincioșilor cele mai bune condiții de rugăciune și comuniune liturgică.