Martirii închisorilor comuniste, comemorați la Mănăstirea „Sfinții 40 de Mucenici” - Memorialul Gherla
La sărbătoarea Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia, miercuri, 9 martie, de Ziua Foștilor Deținuți Politici Anticomuniști, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la hramul Mănăstirii-memorial Gherla, lângă cimitirul cu gropi comune al deținuților politici din perioada comunistă.
Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a săvârșit Liturghia Darurilor înainte sfințite. În cadrul slujbei, a hirotonit întru diacon pe teologul Ion Chindriș care urmează a fi hirotonit preot pentru Parohia Muncel, din Protopopiatul Dej. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Keramos” al Memorialului Gherla. La chinonic, Corul de copii „Memorialul Gherla” a interpretat pricesne și cântece religioase.
Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Fără jertfă nu-i cunună”, evidenţiind jertfa și curajul mărturisirii Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, precum și al celor din închisorile comuniste.
În cimitirul deținuților politici de pe Dealul Cărămidăriei, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a săvârșit slujba Parastasului pentru toți cei care, în timpul regimului comunist, și-au sacrificat viața în numele libertății și al credinței strămoșești. La final, Grigore Pepene, fost deținut politic, în vârstă de 97 de ani, a vorbit despre importanța și semnificația istorică a zilei.
La eveniment a fost prezentă garda de onoare a Grupării de Jandarmi Mobilă din Cluj-Napoca, în semn de recunoștință și cinstire a memoriei victimelor regimului comunist și a ofițerilor și subofițerilor din Jandarmeria Regală Română, care au fost torturați sau au murit în temnițele comuniste, o parte din ei fiind îngropați la Gherla.
Memoria martirilor din închisorile comuniste este cinstită și anul acesta printr-o serie de evenimente organizate în cadrul Zilelor Memorialului Gherla. Joi și vineri, 11-12 martie, au loc slujbe de pomenire la locurile de jertfă ale martirilor persecutați la Sighet și Fântâna Albă. De asemenea, sunt organizate vizite la punctele vamale pentru a le oferi refugiaților „o vorbă de mângâiere și un pachețel cu turtă de mucenici făcuți în obștea Gherlei, după rânduială”, conform protos. Grigorie Benea, starețul Mănăstirii „Sfinții 40 de Mucenici”.