Mierea de castan, o sursă de substanțe nutritive necesare organismului

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 23 Martie 2020

Cunoscută și sub denumirea de „mierea călugărului”, mierea de castan este colectată mai des în Muntele Athos decât în orice altă parte a Greciei. Este un tip de miere ușor de digerat, astfel că întregul organism se bucură de beneficiile sale. Mierea de castan conține enzime, oligoelemente și săruri minerale. Gustul său este unul particular, ușor amar și, în același timp, moderat dulce. Are un conținut ridicat de fructoză, zaharoză și conține fier, magneziu, cupru, săruri, mangan, vitamine din grupul B, vitamina C, iod, atsetofen, aminotsetofenon. 

Efectele mierii de castan asupra corpului sunt numeroase: reduce durerea, având proprietăți bactericide, vindecă arsurile, abraziunile și rănile profunde, este un puternic antibiotic natural, contribuie la tratamentul răcelilor, durerilor de gât, gripei, prostatitei, nefritei, bolilor pulmonare, întărește pereții vaselor de sânge, previne tromboza, venele varicoase, hemoroizii, previne accidentele vasculare cerebrale, atacurile de cord etc. 

Datorită conținutului mare de substanțe nutritive necesare organismului, mierea de castan este utilă pentru ameliorarea tensiunilor nervoase, stresului prelungit, insomniei. De asemenea, ameliorează rapid oboseala, stimulează procesele metabolice, are un efect coleretic, antiinflamator, diuretic, acționează asupra membranelor mucoase ale tractului gastrointestinal, îmbunătățește procesele digestive și de regenerare a celulelor hepatice, normalizează funcția splinei și a pancreasului. Utilizarea constantă a mierii de castan încetinește procesul de îmbătrânire datorită efectului antioxidant și contribuie, totodată, la prevenirea cancerului. 

Rețetă

Prăjitură cu făină și miere de castan

Ingrediente: 250 g făină de grâu, 80 g făină de castane, 2 plicuri praf de copt, o linguriță bicarbonat de sodiu, un praf de sare, 2 lingurițe scorțișoară, 1 linguriță ghimbir pudră, un vârf de linguriță de cuișoare măcinate, 180 g margarină la temperatura camerei, 150 g zahăr, 120 ml miere de castan, 250 ml apă minerală, esență de vanilie, 1 lingură coniac, 1 lingură Amaretto, 250 ml lapte de migdale, zahăr pudră. 

Preparare: Se încălzește cuptorul la 180 grade C, se pregătește o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt. Într-un castron se pun făina cernută de grâu și de castane, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea, scorțișoara, ghimbirul, cuișoarele, vanilia și se amestecă. Separat se mixează margarina cu zahărul și mierea până se obține o cremă fină, se adaugă apa minerală, vanilia, coniacul și Amaretto, apoi se adaugă amestecul de făină și se mixează, se adaugă laptele de migdale, se omogenizează bine aluatul, apoi se toarnă în tava pregătită și se dă la cuptor pentru 40-45 de minute, la foc potrivit. După ce trece testul scobitorii, se scoate din cuptor și se lasă la răcit pe un grătar. Înainte de servire se pudrează cu zahăr.