Misiune în cetate sub ocrotirea Sfântului Spiridon

Un articol de: Pr. Eugeniu Rogoti - 12 Decembrie 2015

Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”-Nou din Bucureşti este vestită pentru măreţia şi frumuseţea ei arhitecturală şi picturală. Zidit la mijlocul secolului 19, acest măreţ locaş închinat Sfântului Ierarh Spiridon al Trimitundei îşi continuă slujirea şi misiunea printre credincioşii care-i trec pragul, având slujbe zilnice, dar şi programe de cultură, sociale şi de catehizare a tinerilor şi a celor care doresc să cunoască mai bine învăţătura de credinţă.

Construită în anii 1852-1858, Catedra­la Mitropolitană „Sfântul Spiridon“ - Nou, numită astfel pentru a se deosebi de un alt locaş cu acelaşi hram, aflat în apropiere, a fost pictată de Gheorghe Tattarescu în stil neoclasic. Biserica a fost sfinţită în anul 1860 de Mitropolitul Nifon al Ungrovlahiei. Pe acelaşi loc, înainte mai fusese o biserică, zidită în secolul 18, cu acelaşi hram, dar care se deteriorase complet. Din această primă biserică se păstrează înscrisul pisaniei de la intrarea în sfântul locaş, care are un text istoric, dar şi teologic: „Doamne, Dumnezeule, Care ai scaun cerul şi aşternut picioarelor pământul; Care nu te poate încăpea cerul şi cerul cerului, cum te va încăpea casa aceasta? a zis [aceasta] Solomon. Aceasta o zice tot creştinul vrând a zidi lui Dumnezeu biserică pre pământ. Dar fiindcă Dumnezeu a trimis pe Fiul Său și a locuit cu oamenii, tot creștinul este dator a-I zidi casă pre pământ. Pentru aceea și robul lui Dumnezeu, domnitorul Țării Rumânești, Scarlat Ghica, fiul Domnului Grigorie Ghica, vrând a mări numele lui Dumnezeu, cel în Treime închinat şi slăvit, a zidit din temelie acest templu, în cinstea Sfântului Ierarh Spiridon, Arhiepiscopul Trimitundei, făcătorul de minuni. Această întreprindere s-a început în al doilea an al domniei sale, la anul 1767, și s-a sfârșit în a doua sa domnie, la anul 1768, septembrie 30. Iar ca să poată fi susţinut acest sfânt lăcaş în toata fru­mu­sețea și buna cuviinţa sa, s-a înzestrat cu fonduri şi cu legate statornice de către Domnul Alexandru Ghica, fiul Domnului Scarlat Ghica, întâiul ctitor”.

După cel de-al Doilea Război Mondial, biserica a fost reparată, iar în anul 1954, în timpul vizitei Preafericitului Chiril, primul patriarh bulgar de după reînfiinţarea instituţiei patriarhale în ţara vecină, vrednicul de pomenire Patriarh Justinian Marina a resfinţit locaşul, dându-i titlul de „Paraclis patriarhal”, mai ales pentru că aici se obişnuia hirotonia arhiereilor Bisericii Ortodoxe Române. Catedrala a suferit stricăciuni din nou la cutremurul din 1977, precum şi la construcţiile metroului bucureştean, una dintre linii trecând foarte aproape de Altar. În anii 1980, în timpul sistematizării oraşului, această biserică a fost trecută pe lista demolărilor, însă autorităţile nu au reuşit să-şi ducă la capăt gândul şi locaşul a rămas întreg.

Moaştele sfântului ocrotitor, la el acasă

Cu toate că enoriaşii acestei biserici închinate Sfântului Spiridon au avut întotdeauna o evla­vie deosebită la ocrotitorul bisericii lor, aceasta a sporit mai ales odată cu aducerea, în anul 1987, a unei părticele din moaştele acestui sfânt iubit de ortodocşii din întreaga lume. Moaştele au fost aduse de la Biserica „Sfântul Spiridon”-Vechi, cu puţin timp înainte ca această veche biserică să fie dărâmată de regimul comunist. Bucureştenii, dar şi credincioşi din alte oraşe vin de atunci la Biserica „Sfântul Spiridon”-Nou pentru a cinsti Sfântul „călător” din insula Corfu, mai ales pe 12 decembrie, ziua de pomenire a sfântului.

Misiune şi catehizare

Astăzi, Catedrala „Sfântul Spiridon”-Nou are program liturgic zilnic, credincioşii putând participa atât la slujbele de seară, cât şi la cele de dimineaţă, inclusiv Liturghia, începând cu ora 7:30. La aceste slujbe participă şi studenţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă, pentru că paraclisul studenţesc „Sfânta Ecaterina” este acum în lucrări de restaurare. Studenţii teologi participă la seminariile de practică liturgică în Catedrala „Sfântul Spiridon~-Nou, iar festivităţile de început şi sfârşit de an universitar, precum şi hramul facultăţii de sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi sunt de asemenea găzduite de Catedrala Mitropolitană.

Aici slujesc cinci preoţi: pr. Ionuţ Gabriel Corduneanu, vicar-administrativ patriarhal, arhim. Veniamin Goreanu, consilier patriarhal, arhim. Dimitrie Irimia, eclesiarh, pr. Remus Silviu Marian, consilier patriarhal, şi pr. Teodor Gradinaciuc, precum şi diaconii Andrian Şerban, Marius Buruiană, Vlăduţ Iulian Roşu şi Nicolae Sevastre. Preoţii organizează cateheze pentru credincioşi, iar părintele diacon Roşu predă cursuri de muzică psaltică pentru doritori.

Înnoirea bisericii

În ultimii ani, biserica a fost renovată şi înfrumuseţată, atât în exterior, căpătând un aspect de o frumuseţe rară printre locaşurile sfinte din Capitală, cât şi în interior. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi cu aprobarea comisiei de specialitate, pictura interioară a bisericii, renovată ultima dată în anii 1980, a fost restaurată, fiind înlăturat fumul care se depusese pe ea de la lumânările care de acum vor fi aprinse doar în lumânărarul construit special în curte. „Lucrarea de restaurare a picturii a fost încredinţată restauratori­lor Gabriela şi Alexandru Ştefă­niţă. Lucrările de restaurare au început în luna septembrie 2013 şi au fost finalizate în septembrie 2015. Restauratorii au dat dovadă de multă înţelegere şi bunăvoinţă în lucrarea lor, pentru că au lucrat cu pauze, având în vedere programul liturgic intens al bisericii, care nu a fost întrerupt în această perioadă”, ne-a declarat părintele arhimandrit Veniamin Goreanu.

De asemenea, au continuat lucrările de consolidare şi restaurare a clădirilor adiacente bisericii, respectiv casa „Trimitunda” şi casa „Spiridonia”, care mai necesită parţial finalizarea amenajărilor interioare. Drenajul, canalizarea, scările şi amenajarea curţii sfântului locaş vor fi făcute începând cu primăvara anului viitor, pentru că fiecare lucrare trebuie aprobată şi de Ministerul Culturii, dat fiind faptul că biserica este monument istoric.

Tinerii cetaşi ai Sfântului Spiridon

În cadrul misiunii printre tineri, Biserica „Sfântul Spiridon” organizează, prin domnul Dorin Pop, tabere şi excursii în natură. Tinerii şi copiii cu vârste mai mari au ocazia să înveţe să se orienteze în pădure, cunosc patrimoniul natural al ţării, dar şi călătoresc. „Cetaşii Sfântului Spiridon”, cum se numesc tinerii care participă la aceste activităţi, fac de obicei excursii de o zi, în cadrul cărora vizitează obiective culturale sau naturale. Ei merg la mănăstiri, cetăţi, conace, palate şi situri arheologice sau în zone unde natura este protejată şi învaţă să recunoască plantele, păsările şi animalele. De asemenea, excursiile au ca scop orientarea în pădure, mersul pe munte, dar şi diferite jocuri în aer liber. Organizaţia este coordonată de părintele Ionuţ Gabriel Corduneanu.