Moaştele Sfinţilor Împăraţi, spre binecuvântare în Eparhia Caransebeşului

Un articol de: Casian Rușeţ - 08 Decembrie 2013

După ce au binecuvântat cetatea Caransebeşului, moaştele Sfinţilor Împăraţi întocmai cu Apostolii, aduse cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel de la Catedrala patriarhală, au fost cinstite în mai multe oraşe din Protopopiatul Reşiţa.

Primul popas duhovnicesc s-a făcut la Biserica Sfântului Nicolae din oraşul Bocşa Română, unde sute de credincioşi au primit cu cinstire şi pioşenie moaştele, însoţite de Preasfinţitul Episcop-vicar Varsanufie Prahoveanul şi chiriarhul locului, Preasfinţitul Episcop Lucian. Credincioşii bocşeni şi-au pregătit copiii în straie româneşti de sărbătoare, micii creştini oferind oaspeţilor un recital de colinde învăţate în tinda bisericii. După săvârşirea Slujbei Vecerniei cu Litie, corul parohiei a prezentat un mănunchi de colinde oaspeţilor şi credincioşilor din sfântul lăcaş.

Ieri, 8 decembrie, sărbătoarea duhovnicească s-a mutat în oraşul Anina, unde moaştele au fost depuse în biserica ce are ocrotitori pe Sfinţii Împăraţi şi este cea mai mare biserică cu acest hram din Mitropolia Banatului. În acest lăcaş, cei doi ierarhi au oficiat Dumnezeiasca Liturghie în prezenţa a sute de credincioşi, care au avut prilejul unic să-şi cinstească ocrotitorii oraşului prin închinarea la sfintele lor moaşte. „Este o minune pentru mine să am prilejul de a mă închina la moaştele sfântului meu ocrotitor şi de a-l cinsti chiar în biserica noastră ce-i are patroni. Nu ne-am aşteptat la această cinste oferită şi nouă, credincioşilor din Anina“, ne-a mărturisit emoţionat dl Constantin Oprea din Anina.

La ceas de seară, moaştele au fost aduse şi în municipiul Reşiţa, la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din cartierul Govândari, unde credincioşii s-au putut închina sfintelor odoare preţ de două ore. În sfântul lăcaş s-a oficiat o slujbă de mulţumire pentru aceste zile de misiune în Episcopia Caransebeşului. Mai apoi, delegaţia care a însoţit sfintele moaşte s-a îndreptat spre Arhiepiscopia Timişoarei.

În toate bisericile unde au fost primite sfintele moaşte, preoţii şi credincioşii au simţit binecuvântarea lui Dumnezeu şi a sfinţilor, dar şi purtarea de grijă a ierarhilor faţă de păstoriţii lor, mai ales că fiecare comunitate cuprinsă în programul misionar a primit daruri din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Acest eveniment misionar fără precedent rămâne un reper duhovnicesc în viaţa spirituală a Eparhiei Caransebeşului, temeluită şi ea pe dragostea şi jertfa sfinţilor lui Dumnezeu.