Nucile şi migdalele scad nivelul colesterolului din sânge

Data: 13 Mai 2010

Un studiu american citat de AFP arată că nucile, migdalele şi alunele, consumate frecvent, pot determina o ameliorare a nivelului colesterolului. Aceste alimente sunt bogate în proteine vegetale, mai ales acizi graşi nesaturaţi, în fibre, minerale, vitamine şi alte elemente ca antioxidanţii. "Consumul acestor fructe face obiectul cercetărilor datorită capacităţii lor de a scădea colesterolul sanguin şi de a reduce, astfel, riscul de boli cardiovasculare", a declarat dr. Joan Sabate, de la Universitatea Loma Linda din California. Ea a analizat rezultatele celor 25 de teste clinice, care au implicat consumul acestor alimente, desfăşurate în şapte ţări şi la care au participat 583 de persoane cu niveluri scăzute sau ridicate ale colesterolului. În cadrul testelor au fost comparate datele strânse de la un grup de persoane care nu au consumat alimentele respective şi de la altul, care consumase diferite cantităţi de nuci, migdale şi alte produse echivalente. "Cel mai puternic efect al consumului de migdale, nuci şi alune a fost observat la persoanele care aveau un nivel ridicat al colesterolului rău (colesterolul LDL - lipoproteine de mică densitate), un indice de masă corporală scăzut şi un regim alimentar occidental", au precizat autorii studiului. Aceştia au recomandat "includerea acestor alimente în regimuri alimentare terapeutice, pentru ameliorarea nivelului de colesterol, pentru că pot reduce riscul de boli cardiace".