O familie maramureșeană încurajează fermierii să cultive afini

Data: 22 Octombrie 2020

Consumul de afine proaspete sau sub formă de dulceaţă şi suc este în continuă creștere, iar acest lucru determină tot mai mulți fermieri să se orienteze către culturile de afin, un arbust care se poate dezvolta atât la șeş, cât și la deal și munte, atunci când caracteristicile solului sunt potrivite. O familie din Maramureș, care are de 15 ani o fermă de afin, asigură consultanţă tuturor categoriilor de fermieri care vor să mizeze pe această plantă.

„Afacerea a început în urmă cu aproape 15 ani şi a evoluat foarte bine datorită implicării noastre, dar şi a pieţei, clienţilor sau consumatorilor care sunt în creştere“, a declarat, pentru Agerpres, proprietara, împreună cu soțul său, a unei culturi din localitatea maramureșeană Finteuşul Mare, Cristina Bujor. Fermierul susţine că orice pasionat poate înfiinţa o cultură de afin, însă trebuie să aibă un minim de cunoştinţe despre calitatea solului, întreţinerea plantei şi exploatarea culturii. „Uimitor e că afinul se poate dezvolta bine fără a ţine neapărat de forma reliefului - șes, deal, munte -, ci de caracteristicile agro-chimice ale solului. Trebuie să fie sol cu o textură mai nisipoasă, teren bogat în humus. (...) Un studiu pedologic, care înseamnă o analiză mai amănunţită, se poate realiza de oficiile pedologice din toată ţara. Dacă vorbim numai de o analiză a PH-ului sau o analiză mai simplă se poate face şi acasă, atunci cei care nu intenţionează să facă investiţii mari şi vor să descopere dacă solul este favorabil pot utiliza o hârtie de turnesol şi o sticlă de apă distilată, iar în câteva secunde se poate afla valoarea PH-ului din sol. Legat de textura solului, de asemenea, se pot găsi numeroase indicii. Dacă pământul crapă vara, înseamnă că e argilă multă, iar dacă e nisipos se poate indentifica printr-o simplă prindere a unui bulgăre de pământ în mână“, explică Bujor.

Pepiniera şi ferma de afin din Maramureş au realizat, în colaborare cu Institutul de Cercetări Pomicole Cluj-Napoca, afin produs in vitro, rezistent la boli și la dăunători. „Avem material săditor produs prin metoda clasică, adică prin butăşire, dar şi in vitro. Avem 9 hectare de cultură pe rod şi o pepinieră întinsă pe 5 hectare. (…) Mai departe ne vom axa pe extinderea gamei de soiuri pentru că avem o cerere dinamică şi e nevoie de cât mai multe soiuri“, a menţionat Cristina Bujor. Pepiniera familiei Bujor asigură plante de afin și consultanţă tuturor categoriilor de fermieri din țară, inclusiv pe site-ul afini.ro, iar de o bună perioadă de timp, exportă arbuști și în Portugalia, Grecia şi alte ţări europene. „Oferim consultanţă tuturor fermierilor, indiferent câte plante comandă. Le trimitem instrucţiuni, inclusiv celor care îşi înfiinţează plantaţii şi au nevoie de proiecte pentru obţinerea autorizaţiei de plantare“, a spus fermierul. 

(Cristina Zamfirescu)