O nouă biserică pentru mehedinţenii din Schela Cladovei

Data: 23 Iunie 2014

La dorinţa credincioşilor din cartierul severinean Schela Cladovei, o nouă biserică se va ridica în această comunitate. Piatra de temelie pentru noua biserică, ce va purta acelaşi hram (Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel), a fost pusă sâmbătă, 21 iunie, de către Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. Lucrările de construcţie se vor desfăşura prin implicarea întregii comunităţi, păstorită de preotul Vasile Pântea. În cuvântul rostit cu prilejul acestui deosebit eveniment, PS Nicodim a făcut referire la importanţa lăcaşului de cult pentru fiecare credincios în parte, în vederea mântuirii sufletului. Preasfinţia Sa a arătat, pornind de la Evanghelia ce se citeşte la această slujbă, că Hristos este Păstorul turmei, iar noi toţi facem parte din acest staul duhovnicesc, ce ne dă nădejdea dobândirii vieţii veşnice alături de Dumnezeu în Împărăţia Sa.

Vechiul lăcaş de cult, cu hramul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, are o vechime de 155 de ani, fiind construit în anul 1859. Biserica este construită din lemn, pe temelie din piatră şi a fost prelungită cu o parte de zid de cărămidă, având deasupra ei turla clopotniţei. Deteriorarea structurii de rezistenţă a bisericii, datorată atât vechimii materialelor folosite la acea vreme, dar şi traficului intens (biserica se află în imediata vecinătate a unei artere rutiere intens circulate ce leagă Drobeta-Turnu Severin de Timişoara), a impus construcţia unui nou lăcaş.

Schela Cladovei este considerată cea mai veche aşezare în care a fost descoperită cea mai veche civilizaţie a Europei, cu o vechime de aproximativ 10.000 ani. Aşezarea s-a dezvoltat între anii 8000 şi 5500 î.Hr. Locuitorii foloseau piatra, osul şi cornul pentru confecţionarea unor obiecte. În urma săpăturilor arheologice, ce au fost făcute atât pe malul românesc al Dunării, cât şi pe cel sârbesc, la Lepenski Vir, cele două aşezări formau un fel de capitală a Europei a acelor timpuri. Zona este favorizată de climatul mediteraneean. (Pr. Viorel Vlăducu)