Oaspete de seamă la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti
Vineri, 10 octombrie, dr. Ullrich Zeitler, profesor la VIA University College din Åarhus, Danemarca, a susţinut trei prelegeri la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti, ca invitat oficial în cadrul programului Erasmus, program bine cunoscut în mediile universitare din România.
Prof. Ullrich Zeitler este director de studii în cadrul secţiunii „Christianity, Culture and Communication“ („Creştinism, Cultură şi Comunicare“) din structura academică a Colegiului VIA University. De origine germană, iniţial luteran, s-a stabilit de mulţi ani în Danemarca, unde predă în limba daneză şi, ocazional, în engleză şi germană. A trecut la Ortodoxie, în urma căsătoriei cu Victoria, creştină ortodoxă de origine rusă. Prof. Ullric Zleiter a fost invitat al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, în schimbul vizitei făcute de pr. prof. Vasile Gordon la VIA University College şi al prelegerilor pe care le-a susţinut acolo în luna mai.
Cele trei teme susţinute de prof. Zeitler, în limba engleză, au avut următoarele titluri: „Orthodox moral theology and Loegstrupâs ontological ethics – with some implications for homiletic practice“ („Teologia morală ortodoxă şi etica ontologică a lui Loegstrup - câteva implicaţii pentru practica omiletică“); „Does the Holy Spirit reach everyone? Orthodox preaching within the context of four homiletic traditions in Western theology – with a special emphasis on post-modern homiletics“ („Duhul Sfânt ajunge la fiecare? Predica ortodoxă în contextul a patru tradiţii omiletice din teologia apuseană, cu o atenţie specială acordată omileticii postmoderne“); „Theory U as a conceptual framework for Christian education“ („Teoria «U» - cadru conceptual pentru educaţia creştină“).
La prelegeri au participat studenţi cunoscători ai limbii engleze, în special din anii III şi IV, de la Specializarea Teologie pastorală, studenţi de la masteratul „Pastoraţie şi viaţă liturgică“ şi de asemenea un grup de elevi seminarişti. Au fost prezenţi şi profesori de la disciplinele catehetică şi omiletică: pr. prof. dr. Vasile Gordon, pr. lect. dr. Vasile Cretu, pr. lect. dr. Nicuşor Beldiman şi asist. drd. Victor Marola.
Fiecare prelegere a fost urmată de întrebări din partea studenţilor şi a elevilor, iar pentru buna înţelegere a unor detalii, atât din cadrul întrebărilor, cât şi al răspunsurilor, prof.
Maria Magdalena Rusen, absolventă a Facultăţii de Litere, specialitatea engleză-franceză, dar şi a unui master în teologie ortodoxă, a intervenit punctual, cu precizări de traducere deosebit de utile.
La finalul cursurilor, prof. Zeitler a prezentat, pe scurt, date privind învăţământul universitar din Danemarca, în special legate de VIA College, dar şi oportunităţile privind schimbul de studenţi şi profesori în cadrul programului Erasmus. Este de remarcat faptul că, pe lângă programele obişnuite, VIA University College oferă anual oportunitatea unor cursuri de 10 săptămâni, pentru studenţii străini, buni cunoscători ai limbii engleze. Reţinem, aşadar, şansa unui schimb util de experienţă pentru studenţii teologi merituoşi, într-o ţară ce poate fi dată exemplu al nivelului ridicat de civilizaţie, dar şi ca beneficiară a unui mediu academic de înalt nivel.