Ocrotitorul Colegiului Național „Sfântul Sava” sărbătorit cu emoție
Pentru elevii și profesorii Colegiului Național „Sfântul Sava” din București, ziua de 5 decembrie a avut o încărcătură emoțională specială deoarece l-au cinstit pe ocrotitorul lor spiritual, Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit.
Programul organizat de colegiu în această zi a cuprins și oficierea Te Deum-ului și a unei slujbe de pomenire pentru ctitorii, profesorii, elevii și toți ostenitorii acestui așezământ de învățământ trecuți la Domnul. Slujbele au fost oficiate de sobor de preoți, condus de părintele Marin Comănescu, protoiereu al Protopopiatului Sector 1 Capitală, care a spus elevilor că este o binecuvântare pentru ei să învețe într-o instituție patronată de un mare Părinte al Bisericii: „Trebuie să vă bucurați că îl aveți ca patron și ca luminător pe Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit. Să îl aveți permanent ca îndrumător deoarece el vă cheamă cu rugăciunile lui nu numai la cultură, ci și la sfințenie. Din această școală au izvorât numeroase personalități ale neamului nostru, de aceea a fost o onoare și o cinste și pentru noi să-i pomenim”.
Din sobor a făcut parte și părintele Florin Nectarie Busuioc, protoiereu al Protopopiatului Sector 3 Capitală, ai cărui copii sunt elevi ai colegiului. „Aici există o resursă umană deosebită, mulți dintre profesori fiind doctori în domeniile lor de specialitate. Toți profesorii se străduiesc să valorifice la maximum potențialul acestor elevi, care vor deveni viitorii oameni de elită ai României și ai Bisericii”, a spus părintele protoiereu Florin Nectarie Busuioc.
De asemenea, directoarea adjunctă Ana Stoica a afirmat că „această zi are o însemnătate aparte pentru liceul nostru. Vă îndemn ca, asemenea Sfântului Sava, care a avut puterea de a-și urma vocația de trăire a credinței încă de la vârsta de 8 ani, să păstrați mereu aprinsă flacăra cunoașterii și a curiozității și să păstrați cu bucurie în suflet numele Liceului «Sfântul Sava»”.
Tot cu acest prilej, în sala de festivități a liceului a avut loc conferința „CNSS de ieri și de azi: între tradiție și (post)modernitate”, susținută de prof. univ. dr. Ion Bogdan Lefter. De asemenea, dintre activitățile incluse în program au făcut parte și tradiționalul concurs de istorie destinat elevilor claselor a 9-a, lansarea anuarului colegiului, coordonat de profesorul de istorie Ioan Grosu, și a unei broșuri destinate cunoașterii istoricului colegiului și a personalităților care au învățat sau au predat aici, coordonată de profesoara de geografie Liliana Matasariu. Festivitățile s-au încheiat cu un spectacol organizat de elevii colegiului.