Odovania praznicului Înălţării Domnului; Sf. Proroc Elisei; Sf. Ier. Metodie Mărturisitorul, Patriarhul Constantinopolului (Dezlegare la peşte)

Un articol de: Pr. Ştefan Sfarghie - 14 Iunie 2019

Prorocul Elisei a fost de neam evreu, fiind fiul lui Şafat, din cetatea Abel Mehola, dinspre Iordan, şi a trăit cu 800 de ani înainte de naşterea Mântuitorului Iisus Hristos. A primit darul prorociei şi a fost ucenicul marelui profet Ilie Tesviteanul. Viaţa sa se află descrisă în Vechiul Testament, în Cartea a 4‑a Regilor, la capitolul al 2‑lea. Copilăria şi tinereţea le‑a petrecut alături de părinţi, ajutând la lucrarea câmpului. Ca profet, a mustrat pe cei nedrepţi, a certat pe asupritori, a îndreptat şi a vindecat mari suferinţe omeneşti. A îndulcit apele cele amare din Ierihon, a înviat morţi, a curăţat de lepră pe Neeman Sirianul, iar după ce a murit, numai atingerea de moaştele lui a înviat pe un mort necunoscut (4 Regi 13, 21). Prorocul Elisei a întors inimile oamenilor din neamul său la credinţa strămoşilor, a lui Avraam, Isaac şi Iacov.

Astăzi, pomenim și pe Sfântul Ierarh Metodie, care a fost Patriarhul Constantinopolului în timpul împărătesei Teodora (842‑855). Acest sfânt şi mare arhiereu al lui Hristos s‑a născut în Sicilia şi a trăit pe vremea împăraţilor Leon Armeanul (813‑820) şi Teofil (829‑842), luptători împotriva sfintelor icoane. În timpul împărătesei Teodora, ajungând Patriarh al Constantinopolului, a statornicit credinţa în icoane şi a proclamat, la anul 843, Duminica triumfului Ortodoxiei împotriva ereziilor, stabilită în prima duminică din Postul Mare. Sfântul Ierarh Metodie, bine ocârmuind pe credincioşi, cu pace a trecut la Domnul în anul 846.