Olimpiada naţională de religie la Cluj-Napoca
La Cluj-Napoca a debutat Olimpiada naţională de religie, cu deschiderea festivă, în Catedrala mitropolitană. Cei 260 de elevi participanţi din toate judeţele ţării, alături de profesorii lor, au luat parte la o slujbă de Te Deum săvârşită de Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
După slujba de Te Deum, IPS Mitropolit Andrei a adresat un cuvânt de bun venit elevilor şi profesorilor participanţi la Olimpiada naţională de religie. „Dragi profesori şi iubiţi elevi, pentru noi, clujenii, este o mare bucurie că olimpiada de religie, în acest an, se organizează în cetatea aceasta importantă a României, în capitala Transilvaniei“, a spus ierarhul, care le-a adresat apoi cuvinte de apreciere elevilor veniţi la Cluj-Napoca „pentru o competiţie duhovnicească, dar în acelaşi timp şi academică“.
Alături de oficialităţile judeţene şi locale, la eveniment a fost prezent inspectorul şcolar general al judeţului Cluj, prof. Valentin Cuibus, care i-a felicitat pe elevi şi profesori deopotrivă: „Vă felicit pe toţi pentru că aţi ajuns până aici, pentru faptul că aţi câştigat o competiţie la nivelul fiecărui judeţ pe care îl reprezentaţi, pentru faptul că sunteţi cei mai buni dintre cei buni“.
Cei 260 de elevi din clasele VII-XII au început marţi, 2 aprilie, de la ora 10:00, rezolvarea subiectelor emise pentru disciplina religie de către Ministerul Educaţiei Naţionale. Competiţia este găzduită de Colegiul Tehnic Energetic din municipiul Cluj-Napoca. „Este o adevărată provocare şi pentru ştiinţa teologică, dar şi pentru societate. Felul în care răspund elevii ne determină pe fiecare dintre noi să înţelegem că religia are implicaţii şi valenţe complexe în studierea ei în şcoală. Vorbim de implicaţii, valenţe educaţionale, ecleziale şi sociale. Înţelegem că înseamnă mult această experienţă didactică şi culturală pentru Şcoală, pentru Biserică, pentru societate, într-o atmosferă şi abordare europeană“, a spus conf. univ. Vasile Timiş, şeful Comisiei naţionale de evaluare.
După concurs, elevii şi profesorii participă la activităţi extraşcolare. „În ziua de miercuri toţi participanţii - elevi şi profesori deopotrivă - fac un mic pelerinaj la Mănăstirea Nicula, iar joi vor fi vizitate obiective turistice de interes din Cluj-Napoca. În aceeaşi zi, sub coordonarea voluntarilor de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, participanţii vor lua parte la o serie de activităţi menite să promoveze Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca“, a spus inspectorul de religie al judeţului Cluj, pr. Marian Sidon. Olimpiada se va încheia cu festivitatea de premiere, care va avea loc în Aula Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, de la ora 10:00.