Părintele Dumitru Stăniloae, pomenit de teologii din Capitală
Părintele profesor dr. Dumitru Stăniloae a fost pomenit joi, 5 octombrie, la împlinirea a 30 de ani de la mutarea la veșnicele lăcașuri. Slujba Parastasului a fost oficiată de un sobor de preoți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” în Biserica „Sfânta Ecaterina”, paraclis universitar, din Capitală. O slujbă de pomenire a fost săvârșită și la mormântul teologului român de la Mănăstirea Cernica de lângă București.
Ziua internațională a educației, 5 octombrie, are o conotație specială și pentru învățământul teologic din țara noastră, în această zi comemorându-se mutarea la ceruri a părintelui profesor dr. Dumitru Stăniloae, unul dintre cei mai cunoscuți și prolifici teologi pe care i-a oferit Biserica noastră Ortodoxiei universale.
Această zi de aducere aminte a fost marcată și la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, unde părintele Dumitru Stăniloae a activat ca profesor. După Sfânta Liturghie, un sobor de preoți, format din cadre didactice de la Catedra de teologie sistematică a instituției de învățământ teologic universitar, a săvârșit slujba Parastasului în Biserica „Sfânta Mare Muceniță Ecaterina”, paraclis universitar, cu participarea a numeroși studenți. Din soborul de slujitori care s-au rugat pentru odihna sufletului cunoscutului teolog au făcut parte părintele prof. dr. Ștefan Buchiu, vicar eparhial onorific; părintele prof. dr. David Pestroiu, prodecan al facultății; părintele prof. dr. Nicușor Beldiman, consilier patriarhal și director de departament la facultate; părintele prof. dr. George Grigoriță, consilier patriarhal; părintele lect. dr. Mihai Burlacu și părintele lect. dr. Aurel Mihai.
La finalul slujbei de pomenire, părintele profesor Ștefan Buchiu a rostit un cuvânt de evocare, în care a evidențiat principalele caracteristici ale teologiei părintelui Dumitru Stăniloae, precum și necesitatea urmării exemplului lui atât în cercetarea Scripturilor și a operelor Sfinților Părinți, cât și în împlinirea lor în viață.
„Părintele profesor Dumitru Stăniloae este prezent în mijlocul nostru prin opera sa, prin duhul său pe care l-a transmis ucenicilor, tuturor celor care l-au cunoscut și îi urmează drumul teologiei. Această operă teologică pe care trebuie să o adâncim este de o actualitate specifică Ortodoxiei, fiind racordată, în primul rând, la cuvântul Evangheliei, la cuvântul descoperirii care s-a împlinit în Mântuitorul Iisus Hristos. În al doilea rând, teologia sa este hrănită din gândirea Sfinților Părinți, care sunt cei mai buni comentatori ai Sfintei Scripturi, dar și cei care au împlinit în viața lor mesajul Evangheliei. Teologia părintelui Stăniloae este actuală și pentru că a pus accentul pe învățătura principală a Bisericii noastre, cea despre Sfânta Treime, iar Sfânta Treime ni S-a descoperit prin Iisus Hristos. Așadar, hristologia trinitară a părintelui profesor Dumitru Stăniloae duce și pe omul de astăzi, ca și pe cei care vor veni, la taina lui Hristos, prin care înțelegem totul”, a spus părintele Ștefan Buchiu.
De asemenea, a mai arătat importanța racordării teologiei la cultura vremii: „În același timp, teologia părintelui Stăniloae s-a deschis, după modelul de odinioară al Sfinților Părinți, și către cultura timpului nostru, din care teologia adună cele mai bune valori și, în același timp, propovăduirea Evangheliei trebuie să împărtășească și culturii și științei valorile nepieritoare ale Ortodoxiei. Teologia părintelui este actuală și pentru că este una mărturisitoare, este una existențială, care te angajează atunci când o parcurgi și mai ales când cunoști viața părintelui, care a fost o mărturisire continuă a lui Dumnezeu. (…) Datoria noastră, a celor de astăzi, este să fructificăm această teologie creativă, care nu mai are propoziții abstracte, ca odinioară, ci este existențială. Avem, astfel, datoria să-i urmăm exemplul, să-i iubim pe Sfinții Părinți și să rămânem fideli credinței noastre revelate”.
O slujbă de pomenire la care au participat membri ai Asociației Studenților Creștin- Ortodocși Români precum și oameni de cultură și credincioși a fost săvârșită și la Mănăstirea Cernica de lângă București, unde se află mormântul părintelui Dumitru Stăniloae.