Părintele Stăniloae şi căderea comunismului în România

Un articol de: Dorindemostene Iancu - 19 Decembrie 2013

Părintele Dumitru Stăniloae a suferit mult în vremea regimului comunist. A fost închis timp de 5 ani, între 1958 şi 1963. În faţa acestei nedreptăţi, nu a deznădăjduit. Cu multă răbdare, cu post şi rugăciune şi-a reluat activitatea ştiinţifică la 60 de ani. A citit, a scris, i-a ajutat pe mulţi tineri teologi şi a avut relaţii de prietenie cu personalităţi din toată lumea creştină. A.M. (Donald) Allchin a fost unul dintre cei mai buni prieteni ai părintelui Stăniloae.

Deşi înaintat în vârstă şi cu sănătatea şubredă, părintele Dumitru a găsit puterea de a-i scrie lui Donald, pentru a-şi manifesta bucuria căderii unui regim tiranic şi monstruos, după cum el însuşi se exprima.

Redăm în cele ce urmează conţi­nutul scrisorii păstrate în arhiva personală A.M. Allchin, tradusă din limba franceză:

Bucureşti, 20 I 1990

Dragă părinte şi prietene Donald,

Eu şi soţia mea vă mulţumim pentru scrisoarea Dumneavoastră călduroasă prin care vă manifestaţi iubirea faţă de poporul român care a suferit atât de mult de-a lungul timpului şi a suferit în ultimul timp pentru a se elibera de un regim tiranic şi monstruos. Mă bucur că Occidentul a descoperit în cele din urmă capacitatea de sacrificiu a acestui popor şi sper că va descoperi şi spiritualitatea sa profundă şi delicată.

Vă îmbrăţişez cu toată dragostea în Hristos. Am descoperit prin interme­diul Dumneavoastră delicateţea şi nobleţea poporului englez. Fiecare popor are originalitatea sa minunată.

Cu sentimente de legătură duhov­ni­cească specială cu Dumneavoastră,

Pr. D. Stăniloae
P.S. Vârsta nu-mi mai permite să ies din casă. Cu atât mai rău pentru mine.
D.S.