Patru expoziții la Muzeul Mitropolitan din Iași

Un articol de: Flavius Popa - 23 Feb 2024

Luna februarie marchează un moment semnificativ pentru cultura românească, deoarece în ziua de 19 februarie (1876, Hobița) s-a născut Constantin Brâncuși. Astfel, Ziua Națională a Culturii, dedicată sculptorului român, a fost marcată la Iași printr-o serie de expoziții de sculptură, încadrate în „Luna sculptorilor români”, cel mai mare eveniment din România dedicat sculptorilor, aflat anul acesta la a IV-a ediție. La Muzeul Mitropolitan au fost vernisate patru expoziții, una colectivă, „Hieratique”, și trei individuale, „Calea Crucii”, „Apostolica” și „Botezul Muceniciei”.

Realizat de Ateneul Național din Iași, la inițiativa managerului Andrei Apreotesei și implementat de artistul plastic Vladlen Bab­cinețchi, „Luna sculptorilor români (LSR)”, ediția a IV-a, aduce publicului ieșean, timp de o lună, peste 350 de opere de artă, ce poartă semnătura a 113 autori din perioada modernă și contemporană, organizate în 24 de expoziții personale și colective, dar și expuse pe principalele artere pietonale ale orașului.

Începând de luni, 19 februarie, în cadrul numeroaselor instituții de cultură din Iași au fost expuse lucrări de importanță internațională, iar pe principalele artere pietonale ale orașului sunt prezente cele mai noi creații ale artiștilor contemporani din România și din Republica Moldova. Maeștri ai artei, alături de creatori tineri, reprezentanți ai școlii românești de sculp­tură, curatori și operatori din sfera culturii vor prezenta publicului ieșean creații reprezentative într-un efort susținut de radiografiere și documentare a fenomenului sculpturii moderne și contemporane.

Astfel, ediția din 2024 a „Lunii sculptorilor români” va constitui o desfășurare de evenimente fără precedent în ceea ce privește amploarea și diversitatea proiectelor expoziționale, contribuind considerabil la dezvoltarea turismului cultural din orașul Iași.

Arhiepiscopia Iașilor, prin Sectorul cultural și Muzeul Mitropolitan, vine în întâmpinarea acestei manifestări culturale, găzduind în spațiile sale mai multe expoziții - personale și colective - ale sculptorilor români consacrați, lu­crări care, explicit sau sugerat, transmit privitorului un mesaj creștin. Cele patru expoziții, una colectivă, „Hieratique”, și trei individuale, „Calea Crucii”, „Apostolica” și „Botezul Muceniciei”, au fost vernisate luni, 19 februarie.

În sălile Muzeului Mitropolitan din Iași au expus Felix Aftene, Emilia Avărvaroaei, Eugen Barzu, Vladlen Babcinețchi, Mircea Cantor, Emanuel Chiriac, Dan Covătaru, Simion Cristea, Gabriela Drinceanu, Laurențiu Mogoșanu, Mihai Olos, Nicolae Popa, Sorin Purcaru și Cris­tian Ungureanu. Curatorii expozițiilor au fost Luiza Barcan, Maria Bilașevschi, Grigore Ilisei și Ioan Răducea.

Euharistia, Jertfa, Taina Crucii, Biserica, Mărturisirea, Iertarea, Veșnicia, Lupta duhovnicească, Sfințenia, Învierea, Înălțarea reprezintă temele majore care se regăsesc în operele expuse la Muzeul Mitropolitan din Iași.

Cei care doresc să admire operele de artă expuse în cadrul „Lunii sculptorilor români” pot vizita expozițiile până luna viitoare.