Patru scenarii pentru eliminarea pensiilor speciale
Ministerul Muncii a dat publicităţii o analiză a Băncii Mondiale (BM) referitoare la pensiile de serviciu pentru care România plăteşte anual 0,85% din PIB. Raportul propune patru scenarii, însă acestea nu se referă la indemnizaţiile parlamentarilor şi primarilor.
Un prim scenariu înaintat este acela de eliminare imediată a tuturor pensiilor de serviciu sau eliminarea pensiilor de serviciu „pentru toţi cei care nu au acumulat încă vechimea care le dă dreptul la aceste pensii la o anumită dată”. Aceeaşi regulă ar putea fi aplicată şi celor care aveau doar un serviciu minim de pensie specială la o anumită dată. O astfel de decizie ar putea fi însă, foarte probabil, atacată în instanţă, „existând precedentul când o astfel de încercare a fost imposibil de implementat prin deciziile Curţii Constituţionale”, potrivit Raportului Băncii Mondiale, care are în acest caz calitatea de consultant al Ministerului Muncii.
Într-un al doilea scenariu se vorbeşte de „îngheţarea tuturor pensiilor de serviciu”, fără a afecta drepturile deja câştigate, iar în al treilea de „impunerea unui plafon de referinţă pentru cei nou intraţi în sistem”, măsură care „ar putea crea o discriminare între lucrătorii aflaţi în situaţii similare”.
O a patra opţiune prezentată în raportul BM este reprezentată de reformarea pensiilor pentru toţi.
Documentul BM prevede şi o serie de recomandări, respectiv alinierea principiilor de administrare a pensiilor militare cu alte pensii de serviciu, introducerea impozitării progresive a suplimentului la pensiile de serviciu finanţate de la buget, modificarea regulilor de indexare pentru prestaţiile magistraţilor şi închiderea planului de pensii aferent personalului aviaţiei civile.
Propunerile Băncii Mondiale vor fi analizate în cadrul Executivului, urmând să fie solicitată şi poziţia Comisiei Europene.
Proiectul de lege privind reforma pensiilor de serviciu se află în dezbatere în comisiile de specialitate ale Senatului. Noul cadru legislativ ar urma să revizuiască pensiile speciale şi să le alinieze la principiul contributivităţii fără a mai fi create noi categorii de pensii speciale. „(...) Nici o pensie specială nu poate depăşi venitul obţinut în cursul perioadei de cotizare; alinierea vechimii minime în specialitate pentru pensiile de serviciu la standardele aferente sistemului public de pensii; uniformizarea perioadei de referinţă”, a transmis Ministerul Muncii.
De reforma sistemului de pensii speciale depinde obţinerea celei de-a treia tranşe din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în valoare de 3 miliarde de euro, programată pentru lunile mai-iunie ale acestui an. (O. N.)