O inteligenţă artificială (AI) dezvoltată de Google este capabilă să prognozeze vremea pe o perioadă de 15 zile cu o acurateţe fără precedent, astfel multe vieţi putând fi salvate din cauza catastrofelor
Avantajele apartenenţei la spaţiul Schengen
Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne al Uniunii Europene a aprobat aderarea deplină a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2025. Avantajele apartenenţei la acest spaţiu comunitar vor fi resimţite în special de către transportatori, ale căror tiruri cu mărfuri nu vor mai sta cu zilele la graniţe. Cetăţenii vor tranzita frontierele fără a mai fi supuşi controalelor vamale şi procedurilor birocratice.
Decizia Consiliului JAI era aşteptată de multă vreme de România şi Bulgaria, care, din punct de vedere tehnic, îndeplineau formalităţile de aderare la spaţiul Schengen.
„S-a făcut. E hotărât. Este meritat. România și Bulgaria vor adera pe deplin la Schengen la 1 ianuarie 2025. Felicitări cetățenilor din ambele țări care au muncit din greu și îndelung pentru acest lucru. Un Schengen mai puternic înseamnă o Europă mai sigură și mai unită”, a transmis, pe o reţea socială, Roberta Metsola, președinta Parlamentului European.
Reprezentanţii Comisiei Europene au apreciat că acest pas important „nu numai că întăreşte spaţiul Schengen, dar va consolida şi mai mult piaţa internă, va spori călătoriile, comerţul şi turismul”. „Un spaţiu Schengen solid consolidează unitatea UE şi face Uniunea mai puternică la scară mondială”, a transmis, într-un comunicat, Comisia Europeană.
Decizia de aderare completă la spaţiul Schengen este una „istorică”, după cum precizează, într-un comunicat comun, ministerele român şi bulgar de externe.
„România şi Bulgaria salută decizia unanimă de azi a Consiliului JAI pentru integrarea completă a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen. Este o decizie istorică, ce încheie procesul de aderare al celor două ţări în spaţiul de liberă circulaţie UE, un obiectiv major atât pentru România, cât şi pentru Bulgaria, de la aderarea acestor state la Uniunea Europeană”, se arată în declaraţia comună.
Odată cu intrarea României în spaţiul Schengen şi cu frontierele terestre, cetăţenii români vor putea circula liber în toată Uniunea Europeană, iar cozile din vămi vor dispărea, mai ales cele care se formau de sărbători sau în perioada concediilor.
Un avantaj major îl vor avea însă transportatorii, ale căror tiruri pline cu marfă stăteau cu zilele la graniţă pentru a putea fi îndeplinite toate formalităţile birocratice la trecerea frontierei.
„În sfârşit s-a făcut dreptate şi pentru transportatorii români, pentru cetăţenii români care vor putea circula liber în Uniunea Europeană. (...) Timpii de aşteptare în vămi se vor reduce considerabil. Va creşte fluxul de mărfuri, va creşte profitul transportatorilor, va creşte programul de odihnă al şoferilor”, a spus Vasile Ştefănescu, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România. (O.N.)