Pe urmele Domnului în Țara Sfântă

Data: 03 Noiembrie 2017

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în perioada 27 octombrie - 2 noiembrie 2017, un grup de 54 de enoriași ai Parohiei Iancu Nou-Bălăneanu, Protoieria Sector 2 Capitală, a fost într-un pelerinaj - al șaptelea, la Locurile Sfinte.

A devenit deja tradiție pentru comunitatea bucureșteană ca sub îndrumarea părin­telui Laurențiu Lazăr, împreună cu pr. Eugen Bruno Marin, sluji­tori la parohia amintită, să mear­gă și să viziteze Locurile Sfinte. Și de această dată, pelerinii au pășit cu aceeași emoție pe pă­mân­tul ce amintește de obârșiile creștinismului și s-au închinat în diferite biserici sau alte locuri sfinte.
Tot pelerinajul a fost plin de semnificații deosebite, însă, măr­turisesc participanții, cele mai intense sentimente duhovnicești au fost trăite la Sfânta Liturghie săvârșită în noaptea de 30 octombrie la Sfântul Mormânt, în sobor cu preoți din Federația Rusă, Ucraina și Grecia sub protia IPS Theodosie, din cadrul Patriarhiei Ierusalimului. La momentul rânduit, cei care au pri­mit dezlegare s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului la Liturghia săvârșită sub aco­perișul Kuvoulkionului Mormântului dătător de viață al Fiului lui Dumnezeu Cel a treia zi înviat din morți.

„Pelerinajul s-a desfășurat atât în vechiul Regat de Sud al Iudeii, adică Ierusalim, Ierihon, Betleem, Hozeva, Iordan - locul Botezului Domnului, Quarantania, Qumran, cât și în Regatul de Nord al lui Israel, respectiv Nazaret, Capernaum, Cana Ga­lileii, Tabor, Tiberias. Ineditul a constat în vizitarea Peninsulei Sinai, prin închinarea la moaș­tele Sfintei Ecaterina de la mănăstirea cu același nume, de la poalele Horebului și ascensiunea pe muntele în care profetul Moise a primit Tablele Legii și în care profetul Ilie a simțit adierea lui Dumnezeu”, a declarat părintele Laurențiu Lazăr.

Pelerinajul a fost organizat de Agenția BASILICA a Patriarhiei Române, în colaborare cu partenerii din Israel. Majoritatea dintre participanți au mai pășit pe tărâmul Țării Sfin­te, obișnuiți fiind dejal cu trăirile duhov­nicești și obiectivele vizi­tate de-a lungul celor șapte zile de împre­ună-trăire cu Hristos și sfinții Săi.