Pelerinaj în cinstea Sfintei Cuvioase Parascheva
În zilele de 1, 2 şi 3 august, un grup de 50 de pelerini de la cea mai veche biserică din Bucureşti au mers în pelerinaj la Iaşi pentru a se închina, în Catedrala Mitropolitană, la cinstitele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva. Preoţii de la Biserica „Sfântul Anton”-Curtea Veche şi credincioşii care i-au însoţit în acest pelerinaj s-au bucurat să se închine în „cetăţile credinţei” din inima Moldovei şi mai ales să-şi cinstească ocrotitoarea, pe Sfânta Cuvioasă Parascheva.
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în primăvara acestui an, Biserica Domnească de la Curtea Veche a primit al treilea hram, închinat Sfintei Cuvioase Parascheva (14 octombrie). Primele două hramuri sunt: „Buna Vestire” (25 martie), din secolul 16, şi „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare” (17 ianuarie), din secolul 19.
De peste jumătate de veac, la Biserica „Sfântul Anton”-Curtea Veche din Bucureşti se află o icoană a Sfintei Parascheva pictată de Cuviosul Arsenie de la Prislop şi la care credincioşii au mare evlavie. Acesta a fost şi motivul pentru care Biserica Domnească de la Curtea Veche a primit-o ca ocrotitoare pe Sfânta Cuvioasă Parascheva.
Primind acest al treilea hram, preoţii care slujesc în lăcaşul de cult bucureştean, în frunte cu părintele paroh Gheorghe Zaharia, au luat iniţiativa de a organiza un pelerinaj în cinstea Sfintei Cuvioase Parascheva la începutul Postului Adormirii Maicii Domnului.
Pelerinajul a început în dimineaţa zilei de joi, 1 august, şi prima oprire a fost la Mănăstirea Parepa din judeţul Prahova, apoi am mers în Buzău, unde ne-am închinat în Catedrala Arhiepiscopală şi în Catedrala Veche. Tot aici am vizitat Muzeul Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, unde am fost impresionaţi de modul exemplar în care este organizat şi de exponatele care ne introduc în istoria de patru veacuri a acestei eparhii.
Ultimul obiectiv din prima zi a pelerinajului a fost Mănăstirea Hadâmbu, unde ne-am închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Seara am ajuns în Iași, ținta pelerinajului nostru.
A doua zi, vineri, 2 august, ne-am închinat la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și am participat la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Mitropolitană. Din soborul slujitorilor au făcut parte și preoții Bisericii „Sfântul Anton”-Curtea Veche. După slujbă, ne-am închinat în vechea catedrală din Iași și am vizitat impresionantul ansamblu mitropolitan.
Pelerinajul nostru a continuat la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi”, unde ne-am închinat în biserica ctitorită de voievodul Vasile Lupu. Aici, timp de două veacuri și jumătate, au stat moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Am vizitat și muzeul mănăstirii, unde am văzut fragmente din fresca originală din vremea voievodului Vasile Lupu.
După-amiază ne-am închinat în bisericile mănăstirilor ieșene Cetățuia, Frumoasa și Galata. La Mănăstirea Frumoasa am vizitat și muzeul realizat după amplele lucrări de restaurare ale acestei vetre monahale ieșene. A doua zi de pelerinaj s-a încheiat la Biserica „Sfântul Spiridon” din Iași, unde ne-am închinat la icoana făcătoare de minuni a ocrotitorului acestui sfânt lăcaş.
Sâmbătă, 3 august, în ultima zi de pelerinaj, am fost la mănăstirile Bărboi și Golia și la bisericile „Sfântul Sava” și „Sfântul Nicolae”-Domnesc din Iași. Am vizitat muzeele ieșene Casa Dosoftei și Bojdeuca lui Ion Creangă.
În drumul de întoarcere la București, ne-am oprit la Mănăstirea Miclăușeni, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, la catedrala din Bacău și la Mănăstirea Brazi (județul Vrancea), unde ne-am închinat la cinstitele moaște ale Sfântului Ierarh Mucenic Teodosie, Mitropolitul Moldovei.
Pelerinajul nostru a fost organizat prin Agenția BASILICA Travel a Patriarhiei Române. Credincioșii s-au bucurat să participe la acest pelerinaj și să descopere vetrele de spiritualitate ortodoxă din inima Moldovei și, mai ales, să se poată închina la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru ocrotire și pentru acest pelerinaj binecuvântat pe care l-am trăit duhovnicește în primele zile ale Postului Adormirii Maicii Domnului.