Pelerinaj istoric în Arhiepiscopia Târgoviştei
Racla cu moaştele Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu de la Biserica „Sfântul Gheorghe“-Nou din Bucureşti a fost purtată luni, 9 iunie, într-un pelerinaj în localitatea Potlogi din judeţul Dâmboviţa, la biserica şi palatul ctitorite de domnitorul muntean. Tot luni, a fost sfinţită biserica Parohiei Potlogi, când peste 7.000 de credincioşi au participat la Sfânta Liturghie şi s-au închinat la sfintele odoare.
Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal, împreună cu Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Nifon a evidenţiat faptul că Sfântul Constantin Brâncoveanu este cel care a rămas în istoria neamului nostru drept un mare şi pilduitor domnitor creştin, iubitor de spiritualitate ortodoxă şi cultură românească, protector al Bisericii străbune şi unul dintre cei mai importanţi ctitori de lăcaşuri sfinte de la noi din ţară, ne-a transmis Biroul de presă
al Arhiepiscopiei Târgoviştei. Racla cu moaştele Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu a fost adusă în Arhiepiscopia Târgoviştei cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de o delegaţie condusă de Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, din care a făcut parte şi părintele Emil Nedelea Cărămizaru, parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe“- Nou din Capitală. „Moaştele Sfântului Constantin Brâncoveanu au fost purtate pentru prima dată în afara Capitalei la aşezământul domnesc de la Potlogi, unde sfântul domnitor martir, chiar înainte de a deveni domn al Ţării Româneşti, respectiv în anul 1683, ctitoreşte o biserică şi apoi palatul de la Potlogi. Deseori, în drumurile sale, domnitorul împreună cu familia sa poposeau şi se rugau în sfântul lăcaş. Putem spune că ziua praznicului Sfintei Treimi s-a constituit într-un eveniment istoric şi duhovnicesc cu totul deosebit, arătat în plus de o prezenţă foarte numeroasă a credincioşilor, care au dorit să îl întâmpine pe Sfântul Constantin Brâncoveanu“, a spus părintele Emil Nedelea Cărămizaru.
Tot cu această ocazie, au fost lansate două lucrări tipografice: o broşură misionară, intitulată „Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni“, şi o carte de rugăciuni, care să însoţească şi să inspire rugăciunea şi evlavia pelerinilor. Înaltpreasfinţitul Nifon a hirotesit întru iconom stavrofor pe cei doi preoţi ai Parohiei Potologi şi a evidenţiat persoanele care au contribuit şi ajutat la restaurarea bisericii Parohiei Potlogi.