Pelerinii au cinstit-o pe Maica Domnului

Data: 16 August 2013
Numeroase aşezăminte monahale şi-au sărbătorit hramul la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Între acestea, s-au aflat mănăstirile Sânmărtinul de Câmpie, judeţul Mureş, Izvorul Mureşului, judeţul Harghita, Rohia, judeţul Maramureş, Izbuc, judeţul Bihor, Dobric, judeţul Bistriţa Năsăud.
 
În fiecare an, cu ocazia praznicului Adormirii Maicii Domnului, credincioşii din Eparhia Alba Iuliei, şi nu numai, participă în număr foarte mare la slujbele religioase de la Mănăstirea Sânmărtinul de Câmpie, judeţul Mureş. Şi în acest an, peste 3500 de creştini şi-au împreunat mâinile în rugăciune către Împărăteasa Cerurilor. Cinstirea evenimentului sfânt a început, conform timpului liturgic, cu slujba privegherii în data de 14 august. În ziua praznicului, pelerinii au fost călăuziţi în rugăciunile lor către Maica lui Dumnezeu de către Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, care, însoţit de un numeros sobor de preoţi, a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie. În cadrul slujbei, Înaltpreasfinţitul Irineu a hirotonit întru preot pe diaconul Radu Teodorescu. La timpul cuvenit, ierarhul a aşezat în inimile şi cugetele credincioşilor cuvinte alese despre însemnătatea praznicului Adormirii Maicii Domnului. Mănăstirea de la Sânmărtin este o însemnată oază de duhovnicie pentru Eparhia Alba Iuliei şi, în special, pentru creştinii din judeţul Mureş. Participarea anuală a miilor de pelerini cu ocazia hramului Adormiri Maicii Domnului, transformă lăcaşul într-un Ierusalim al celor care o cinstesc pe Sfânta Fecioara Maria.

Hramuri în tot cuprinsul Ardealului

Praznicul Adormirii Maicii Domnului a fost cinstit cu multă evlavie şi în ţinutul Maramureşului. La Mănăstirea „Sfânta Ana“ Rohia din Ţara Lăpuşului, mii de credincioşi au urcat Dealul Viei pentru a lua parte la slujba de hram. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Justinian, al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. Mănăstirea „Sfânta Ana“ Rohia, aşezată în mijlocul unui codru de fag şi stejar, este unul dintre cele mai frumoase şi vizitate aşezăminte monahale din ţară. Potrivit unei tradiţii de peste 50 de ani, credincioşii din Groşii Ţibleşului au oferit o masă caldă tuturor pelerinilor veniţi la mănăstire.
 
La Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, mănăstirea de la Izvorul Mureşului şi-a sărbătorit hramul. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Ioan, al Episcopiei Covasnei şi Harghitei. La eveniment au fost prezente oficialităţi, între care şi preşedintele României, Traian Băsescu. 
 
După slujbă, 1.200 de drapele tricolore au fost împărţite de preoţi participanţilor. La ceremonia religioasă de la mănăstirea din Izvoru Mureşului au fost prezenţi aproape o mie de oameni, unii dintre ei fiind îmbrăcaţi în costume populare.

Sărbătoare la Mănăstirea Izbuc

Mii de credincioşi ortodocşi din Bihor, din judeţele limitrofe, dar şi din alte colţuri ale ţării, şi-au îndreptat paşii, de praznicul Adormirii Maicii Domnului, la hramul celei mai vechi vetre monahale din Eparhia Oradiei, Mănăstirea Izbuc.
 
Sfintele slujbe au început în ajunul sărbătorii, seara, prin oficierea slujbei Privegherii şi a Prohodului Maicii Domnului, urmate de procesiunea cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului la izvorul tămăduitor, Izbuc, şi au continuat cu Taina Sfântului Maslu, precum şi Sfânta Liturghie de la miezul nopţii. Joi, 15 august, în ziua praznicului, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, în sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în altarul de vară al mănăstirii. Alesele momente de prăznuire duhovnicească s-au încheiat printr-o agapă frăţească pe care obştea mănăstirii a oferit-o tuturor credincioşilor prezenţi. Aşezământul monahal de la Izbuc este cunoscut în ţară dar şi în străinătate pentru izvorul tămăduitor, Izbuc, şi datorită icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, existentă în mănăstire încă din momentul întemeierii acesteia, în 1926, copie după icoana făcătoare de minuni a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu de la Mănăstirea Vărzăreşti, din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei.
 
Mii de pelerini au participat la hramul de la Mănăstirea Dobric, judeţul Bistriţa-Năsăud, cunoscută sub numele de „Nicula Ţibleşului“, unde vechea biserică de lemn poartă hramul Adormirea Maicii Domnului. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi. Pelerinii au participat, apoi, la o agapă frăţească cu bucate pregătite de maici.

Procesiune la Brad

În ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului, cu binecuvântarea Preasfinţitului Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, s-a desfăşurat, în municipiul Brad, o procesiune religioasă organizată de către Parohia Brad I, în cinstea sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, care este şi hramul catedralei brădene. Evenimentul a început la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din Brad, cu săvârşirea Vecerniei cu Litie, după care a început procesiunea propriu-zisă cu icoana Maicii Domnului şi cu epitaful „Adormirii Maicii Domnului“. S-au făcut trei opriri în oraş: la Casa Poştei, la parcul din „Oraşul nou“ şi la troiţa din centrul municipiului. La fiecare oprire s-a citit din Sfânta Evanghelie, s-au rostit rugăciuni şi ectenii prin care s-a cerut binecuvântarea lui Dumnezeu, pe tot traseul parcurs intonându-se cântări în cinstea Maicii Domnului. La sfârşitul procesiunii, credincioşii au primit câte o iconiţă cu Maica Domnului, ca binecuvântare, şi un mic dar din partea organizatorilor. Ca în anul precedent, la procesiune au participat numeroşi credincioşi, atât din oraş, cât şi din împrejurimi, însoţiţi de preoţi. Participanţii şi-au exprimat dorinţa ca această procesiune să se constituie într-o tradiţie a oraşului, gând împărtăşit şi de către autorităţile locale care au sprijinit evenimentul. Conştienţi de faptul că procesiunea este o mărturisire a credinţei, organizatorii au dat slavă lui Dumnezeu că au avut posibilitatea de a-şi manifesta şi în acest fel dragostea faţă de Maica Domnului.

Expoziţie dedicată Maicii Domnului la Baia Mare

Muzeul de Mineralogie din Baia Mare a vernisat o expoziţie de icoane ce o înfăţişează pe Maica Domnului, dar care mai cuprinde şi obiecte de cult, precum şi unelte din viaţa ţăranilor de acum câteva secole. Toate obiectele expuse reprezintă o selecţie realizată din bunurile de patrimoniu ale Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“ din Bucureşti.
 
Expoziţia găzduită de Muzeul de Mineralogie din Baia Mare este dedicată sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. Publicul vizitator poate admira icoane pictate pe lemn, altele sculptate în metal, unele datând din secolul al XVIII-lea, cât şi o serie de obiecte şi piese iconografice reprezentând-o pe Fecioara Maria, dar şi obiecte de uz gospodăresc vechi de sute de ani. 
 
Expoziţia a fost organizată cu sprijinul Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, sub titulatura „Maica Domnului o bucurie pentru ochi şi suflet“. Expoziţia rămâne deschisă publicului până pe 8 septembrie, data în care Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Naşterea Maicii Domnului. (Pr. Cristian Rus, pr. Alexandru Letea, Alin Goga)