Plante medicinale recomandate în rectocolita ulcero-hemoragică

Data: 05 August 2012

Amestec de plante:

- herba de coada şoricelului (25 g); - fructe de fenicul (5 g); - herba de sunătoare (20 g); - herba de talpa gâştei (10 g); - flori de muşeţel (20 g); - frunze de roiniţă (10 g); - frunze de mentă (5 g); - capsule de mac (5 g). Infuzie: din 1-2 linguriţe de amestec, uscat şi măcinat, la 200 ml de apă clocotită; se lasă vasul să infuzeze 10-15 minute, se strecoară, se îndulceşte puţin cu zaharină şi se beau 2-3 ceaiuri călduţe pe zi, după mesele principale. Ceaiul are acţiuni analgezice, carminative şi antiseptice intestinale. Amestec de plante: - flori de coada şoricelului (30 g); - flori de muşeţel (20 g); - frunze de mentă (10 g). Infuzie: dintr-o lingură de amestec la 200 ml de apă clocotită, se infuzează 10 minute, se strecoară şi se beau 2-3 ceaiuri neîndulcite pe zi. Amestec de plante: - fructe de coriandru (20 g); - herba de mătăciune (30 g); - flori de muşeţel (30 g); - frunze de roiniţă (30 g); - frunze de mentă (20 g). Infuzie: dintr-o lingură de amestec, uscat şi mărunţit, la 200 ml de apă clocotită; se infuzează, acoperit, 15 minute, se strecoară şi se beau două ceaiuri pe zi, după mesele principale. Amestec de plante: - herba de sunătoare (2 g); - flori de muşeţel (2 g); - frunze de roiniţă (2 g); - frunze de mur (2 g). Infuzie: din toată cantitatea de amestec, uscat şi mărunţit, în 750 ml de apă clocotită; se infuzează 5 minute, se strecoară şi se beau 3 ceaiuri în cursul zilei, având efecte antidiareice şi antiinflamatoare. Amestec de plante: - herba de sunătoare (5 g); - herba de busuioc (5 g); - herba de cimbrişor (5 g). Infuzie: dintr-o linguriţă de amestec, uscat şi mărunţit, la 200 ml de apă clocotită; se infuzează în vasul acoperit timp de 5 minute, se strecoară, se îndulceşte cu 1-2 linguriţe de miere polifloră, cu acţiune antimicrobiană, şi se beau 2-3 ceaiuri pe zi, la o oră după mesele principale. Amestec de plante: - frunze de dafin (10 g); - seminţe de mărar (10 g); - rădăcini de nalbă (15 g); - frunze de măslin (20 g); - frunze de urzică vie (15 g). Decoct: dintr-o lingură de amestec, uscat şi măcinat, la 250 ml de apă rece; se fierbe 5 minute, se infuzează 10 minute, se strecoară şi se beau două ceaiuri pe zi. Amestec din fructe de pădure: - fructe de fragi (100 g); - fructe de ienupăr (100 g); - fructe de coacăz negru (100 g); - fructe de mur (100 g); - fructe de zmeur (100 g); - fructe de afin (100 g). Macerat din fructe proaspete: fructele se pun într-o sticlă de un litru, peste care se toarnă ulei de floarea-soarelui şi se lasă la macerat timp de 30 de zile, într-un loc luminat şi călduros. Se iau zilnic câte două linguri de ulei, înainte de mese, având efecte în calmarea durerilor de stomac.