Pomenirea Arhiepiscopului Adrian Hriţcu la Mănăstirea Pogleţ

Un articol de: Pr. Daniel-Ionel Marari - 24 Feb 2020

Arhiepiscopul Adrian Hriţcu a fost pomenit sâmbătă, 22 februarie 2020, la mănăstirea băcăuană „Buna Vestire” Pogleţ de către Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, şi Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, la împlinirea a 7 ani de la mutarea sa la Domnul. 

Înaltpreasfinţitul Părinte Adrian Hriţcu a coordonat activitatea Arhiepiscopiei Ortodoxe Române pentru Europa Centrală și Occidentală până în anul 1990, când s-a retras din scaun.

Liniștea și frumusețea din Pogleț l-au fascinat, astfel că şi-a petrecut aici ultimii ani din viață, contribuind la construirea bisericii din Băcioi, sat cu o populație preponderent rromă. A iubit oamenii și, în mod special, tinerii care locuiesc în această zonă, majoritatea trăind în familii defavorizate, ajutându-i financiar și material ori de câte ori avea ocazia și păstrând totodată o smerenie și o discreție patericale. De altfel, despre personalitatea sa, cunoscută atât în spațiul occidental, cât și în țară, dar și despre modul cum s-a implicat pentru a susține comunitatea din Corbasca, zidind „o scară către cer”, dar și către sufletele acestor credincioși, a vorbit în cuvântul rostit la sfârșitul slujbei de pomenire Înaltprea­sfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim.

La final, IPS Părinte Ioachim i-a mulţumit Preasfinţitului Varlaam Ploieşteanul pentru participarea la evenimentul duhovnicesc de la Mănăstirea Pogleţ și a rememorat personalitatea ierarhului care-și doarme somnul de veci în acest așezământ monahal.

„Vrednicul de pomenire Arhiepiscop Adrian Hrițcu a fost un om care și-a deschis inima pentru a primi pe fiecare. Avem convingerea că toți prietenii săi de suflet și nu numai ei vor veni, menținându-i candela aprinsă“, a precizat Înaltpreasfinția Sa.