Pomenirea Episcopului Gurie în satul natal Huta, judeţul Cluj

Un articol de: Cătălin Ungureanu - 01 August 2022

Preasfințitul Părinte Episcop Gurie, ctitorul Episcopiei Devei și Hunedoarei, a fost pomenit sâmbătă, 30 iulie, în satul natal Huta din comuna Chiuiești, județul Cluj. Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de Înaltprea­sfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu Prea­sfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și cu Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, la Altarul de vară al Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

IPS Mitropolit Andrei, făcând referire la pasajul evanghelic al zilei - despre luarea crucii și urmarea lui Hristos -, a vorbit despre demnitatea cu care vrednicul de pomenire Episcopul Gurie și-a purtat crucea în viața pământească, fiind un om al jertfei, al slujirii și al dăruirii totale pe Altarul Domnului nostru Iisus Hristos.

De asemenea, PS Episcop Nestor a evocat chipul blândeții, al dragostei și al dărniciei Episcopului Gurie Georgiu, cel care a și inițiat, în urmă cu peste 20 de ani, întâlnirea fiilor satului Huta. La final, PS Episcop Nestor a adresat un cuvânt de mulțumire IPS Mitropolit Andrei, ierarhilor, soborului slujitor și tuturor celor prezenți la eveniment.

După Sfânta Liturghie a fost săvârșită slujba Parastasului pentru Episcopul Gurie, pentru părinții acestuia, Maria și Teodor, și pentru fratele Atanasie, iar apoi a fost sfințită o cruce așezată în curtea bisericii din Huta spre pomenirea ierarhului.