Popasuri duhovniceşti în Duminica a 13-a după Rusalii

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 09 Septembrie 2020

În Duminica a 13-a după Rusalii, ierarhi din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei au săvârşit Sfânta Liturghie la catedrale eparhiale sau la mănăstirile şi parohiile pe care le-au vizitat, rostind cuvinte de învăţătură şi binecuvântare în care au tâlcuit pasajul evanghelic rânduit (Matei 21, 33-44), în care se relatează Pilda lucrătorilor răi.

Credincioşii bucureşteni adunaţi pe Colina Bucuriei au participat la Sfânta Liturghie săvârşită la Altarul de vară amenajat în „Baldachinul Sfinţilor” de Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a transmis TRINITAS TV.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a tâlcuit înţelesurile duhovniceşti ale viei din Pilda lucrătorilor răi: „Sfântul Vasile cel Mare spune că aşa cum mlădiţele din viţă se înalţă spre soare, pentru a căpăta putere şi rod, şi noi, altoiţi în Hristos, să aducem roadă multă, în principal prin fapte bune. În cadrul acestui organism, care este viţa, Hristos dă seva de viaţă, iar noi ne întindem braţele către fraţii noştri pentru a-i ajuta. De aceea, viţa simbolizează tot ceea ce trebuie să dea roadă”.

Municipiul Constanţa

Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a săvârşit Sfânta Liturghie la parohia constănţeană „Naşterea Maicii Domnului”, a transmis TRINITAS TV.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit despre înţelesurile duhovniceşti ale viei: „Noi suntem via Domnului şi astăzi Maica Domnului, care este împreună-lucrătoare cu noi, arată mijlocirea şi ocrotirea sa şi îi pregăteşte pe credincioşi pentru naşterea sa”.

 

Parohia Alexandria, judeţul Argeş

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din parohia argeșeană Alexandria, cătunul Jgheaburi, unde a săvârşit Sfânta Liturghie. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a subliniat că oamenii virtuoși descoperă frumusețea Împărăției lui Dumnezeu pe acest pământ, viața trăită de aceștia fiind o pregustare a raiului, se arată pe site-ul arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro.

Municipiul Buzău

Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala „Înălțarea Domnului” din Buzău, în cadrul căreia i-a hirotonit întru preot pe arhidiaconul Gianin-Cristian Oprea şi întru diacon pe psaltul Bogdan Olteanu. De asemenea, diaconul Daniel Dumitrică a primit hirotesia întru arhidiacon, ne-a transmis părintele Dragoş Olteanu, consilier eparhial.

În cuvântul de învăţătură, ierarhul a tâlcuit sensurile pildei din pasajul evanghelic duminical: „Putem spune că în Legea cea nouă gardul viei este Sfânta Evanghelie, teascul este locașul de cult unde se săvârșeşte Sfânta Liturghie, iar turnul de pază este reprezentat de ierarhia bisericească, autoritatea spirituală și canonică rânduită de Domnul Hristos, pentru a veghea la păstrarea nealterată a dreptei credințe pentru ca aceia care alcătuiesc via Domnului, adică dreptcredincioșii creștini, să rodească întru răbdare”.

Municipiul Galaţi

Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit Sfânta Liturghie la Altarul de vară al Catedralei Arhiepiscopale din Galaţi, ne-a transmis părintele consilier Rareş Bucur. În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a arătat că via din pildă este prefigurarea Bisericii: „Biserica este via cea nouă, gardurile ei sunt sfintele canoane și sfintele rânduieli liturgice, turnul este turla Sfintei Biserici,  pe care străjuiește Sfânta Cruce, iar teascul este Sfântul Altar, unde aducem floarea grâului și floarea viței, care devin Trupul și Sângele Mântuitorului, care vindecă trupurile cu cele cinci simțuri ale noastre și curăță sângele nostru cu Sângele Său, amestecând în sângele nostru mireasma Sângelui Său de viață dătător”.

Municipiul Slobozia

Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală din Slobozia, județul Ialo­mi­ța. În cuvântul de învăţătură, ie­rar­­hul a tâlcuit Pilda lucrători­lor răi, subliniind pro­­fe­țiile privind pătimirile Fiului lui Dumnezeu ­și certarea fiilor poporului ales pentru necre­dința lor, pro­­feție împlinită câțiva ani mai târziu prin dărâmarea templului și a Ierusalimului, se arată pe site-ul sf-esc.ro.

Mănăstirea Crângu, judeţul Teleorman

Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Crângu din judeţul Teleorman. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa i-a îndemnat pe credincioşii prezenţi să ofere recunoştinţă lui Dumnezeu pentru toate darurile primite, a transmis TRINITAS TV.

Parohia Cârjelari, judeţul Tulcea

Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s-a aflat în mijlocul credincioşilor Pa­rohiei Cârjela­ri, unde a săvârşit Sfânta Liturghie şi a binecuvântat lucrările de restaurare a locaşului de cult. În cuvântul de învăţătură, Prea­sfinţia Sa i-a îndemnat pe credincioşi să aducă roada cea bună a faptelor de milostenie, a transmis TRINITAS TV.