Prăznuirea ocrotitorului Catedralei Mitropolitane și al orașului Craiova

Un articol de: Pr. Teodor Marcu - 27 Octombrie 2024

În prezența și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Catedrala Mitropolitană din Craiova și-a prăznuit în zilele de 25 și 26 octombrie 2024 ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

În seara de 25 octombrie, după slujba Vecerniei unită cu Litia, a avut loc procesiunea pe traseul: Catedrala Mitropolitană - Biserica „Sfântul Gheorghe” Vechi - Teatrul Naţional „Marin Sorescu” - Universitate - Prefectură - Biserica „Sfântul Ilie” - Catedrală, la care au participat mii de credincioși, părinții protopopi din Dolj și Gorj și preoții din oraș și din alte parohii. La întoarcerea din procesiune, fragmente din moaștele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie și ale Sfintei Sabina, raclele cu moaștele Sfintei Tatiana, ale Sfântului Ierarh Nifon, precum și ale Sfinților Serghie și Vah au fost așezate spre închinare în fața catedralei.

Ieri, 26 octombrie, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, IPS Părinte Mitropolit Irineu a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în Catedrala închinată Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, în prezența credincioșilor și a oficialităților locale și județene. Din soborul de slujitori amintim pe: arhim. Ioachim Pârvulescu, exarhul mănăstirilor și starețul Mănăstirii Lainici, pr. conf. univ. dr. Adrian Ivan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Craiova, pr. protoiereu Grigore Vulcănescu, de la Protopopiatul Craiova Sud, pr. Corneliu Dogaru, marele eclesiarh al catedralei ș.a.

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul George Adrian Busuioceanu a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Ohaba Jiu, Protoieria Târgu-Jiu Sud, județul Gorj, iar teologul Eduard-Liviu-Mihai Fulgușin a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei „Sf. Antim Ivireanu” din Protoieria Târgu-Cărbunești, județul Gorj. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corul Filarmonicii Oltenia, condus de maestrul dr. Bogdan Botezatu.  

În cuvântul de învățătură, IPS Părinte Mitropolit Irineu a amintit de mărturisirea și mucenicia Sfântului Dimitrie, model de viață creștină pentru fiecare dintre noi: „Sfinții mucenici au dat proba de foc și de sânge a dragostei lor. Cel care se hotărăște să meargă pe urmele Mântuitorului Hristos, care vrea să respecte poruncile, acela devine dintr-odată «dușman» al satanei. Însă diavolul nu lucrează direct, ci sub acoperire, prin noi care îi facem voia. În viața Sfântului Mare Mucenic Dimitrie a lucrat prin împărații romani, oameni care ar fi trebuit să aibă un nivel de cultură și religiozitate, însă fiind oameni pătimași și păcătoși, s-au împotrivit Sfântului Dimitrie, care era un soldat priceput, un comandant de armată, onorat și cinstit. Sfântul Dimitrie avea o altă înclinație sufletească, fiind ucenic al Mântuitorului Hristos. El era cu adevărat om și își ținea mintea la Dumnezeu, în rugăciune, în împlinirea poruncilor dumnezeiești și în iubire. În această dragoste față de Mântuitorul, el este învinuit, judecat și condamnat la moarte. Rațiunea și înțelepciunea de care dădea dovadă Sfântul Dimitrie erau cu adevărat bine-plăcute lui Dumnezeu. Toate făgăduințele pe care le-a primit Sfântul Dimitrie nu erau altceva decât uneltiri ale vrăjmașului ca să se abată de la calea cea dreaptă a Împărăției lui Dumnezeu. Sfântul însă a alungat pe satana și le-a socotit ca pe niște gunoaie și, cu ochii ațintiți la crucea Domnului, a mers ca la asalt.

În iubire cunoaștem Adevărul. Cel care nu-L iubește pe Dumnezeu, nu poate să-L cunoască. Dacă-L cunoști cu adevărat, atunci ești fericit, ai inima liniștită. Dacă-L iubim pe Dumnezeu, Îl cunoaștem. Ne străduim să ne apropiem de El, iar Dumnezeu este atât de generos și iubitor încât ne arată cele tainice și dumnezeiești ale înțelepciunii și Împărăției Sale. Mereu trebuie să-L mărturisim pe Mântuitorul Hristos, prin viața noastră, așa cum ne spune Domnul: «Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, mărturisi-voi şi Eu pentru el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri» (Matei 10, 32) (...).

Toți cei care poartă numele Sfântului Dimitrie sunt ocrotiți de acesta. Și noi îl cinstim astăzi pe Sfântul Dimitrie, ocrotitorul catedralei noastre și al orașului Craiova. Sfântul Mare Mucenic este din neamul nostru, din sudul Dunării, ucenic al unui mare ierarh, Sfântul Irineu de Sirmium. De aceea poporul nostru a ținut la Sfântul Dimitrie și l-a ales ca ocrotitor al acestei catedrale, pentru că a avut conștiința că este din neamul său”.