Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
Sărbătoare la o mănăstire renăscută din județul Buzău
Mănăstirea Bradu din comuna buzoiană Tisău și-a cinstit sâmbătă, 26 octombrie, ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. În această zi de mare sărbătoare pentru așezământul monahal de pe valea râului Nișcov, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.
Împreună cu Înaltpreasfinția Sa au slujit: protos. Veniamin Anghel, exarhul mănăstirilor și schiturilor din județul Buzău, protos. Augustin Mâzgoiu, starețul Mănăstirii Ceptura din județul Prahova, protos. Eftimie Burghiu, starețul Mănăstirii Bradu, pr. Mihail Dulugea, slujitor la Parohia „Sfânta Treime” din Buzău, pr. Cătălin Andreiu, slujitor la Parohia Banu din Buzău, pr. pensionar Ștefan Roșioru, arhid. Daniel Dumitrică, secretar eparhial, și arhid, Laurențiu Manea.
În predica rostită, Părintele Arhiepiscop Ciprian a explicat contextul istoric în care Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a fost martirizat la începutul secolului al IV-lea, prin raportarea la modul cum își trăiau credința creștinii din Biserica primară, care erau prigoniți de împărații romani păgâni. Sărbătoarea hramului Mănăstirii Bradu s-a încheiat cu oficierea slujbei Parastasului pentru ctitorii, binefăcătorii și viețuitorii așezământului călugăresc, trecuți la cele veșnice.
Cântările liturgice au fost interpretate de Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.