Preoții români ajută victimele seismului

Un articol de: Ioan Bușagă - 27 August 2016

Românii din Italia sunt alături de cei răniţi şi rămaşi fără adăpost în urma cutremurului din dimineața zilei de 24 august 2016, din centrul Italiei. În acest sens, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, prin preoţii şi credincioşii ei, monitorizează situația românilor din zonă. Totodată, a făcut un apel către toţi românii din Italia ca să fie alături moral, financiar şi material de cei aflaţi în suferinţe şi greutăţi.

Episcopia Ortodoxă Română a Italiei a realizat ieri, 26 august, ora 12:30, un nou bilanţ provizoriu al situaţiei conaţionalilor noştri. Astfel, au trecut la Domnul 4 persoane adulte și 2 copii. Sunt în spital în stare stabilă 8 persoane adulte și un copil. Sub dărâmături sunt încă 7 persoane adulte şi au fost salvate 3 persoane adulte și 2 copii. „Există un preot care stă tot timpul acolo, pe teren, părintele Bogdan Gheorghică, de la Parohia Fermo, iar un al doilea preot este la spitalul din Rieti, unde sunt transferaţi toţi cei răniţi, anume părintele Constantin Holban, de la Parohia Rieti. Ei au stabilit ca unul să fie tot timpul la spital, iar altul pe teren, lângă centrul de comandă, pentru ca, în momentul în care sunt găsite alte persoane, să reuşească să le identifice. De asemenea, sunt voluntari şi la spital, şi la morgă pentru a identifica persoanele aduse. În momentul de faţă, ne pregătim pentru o altă campanie de donare de sânge, iar coordonatorul campaniei este părintele Ilie Ursachi, de la Departamentul pentru spitale din cadrul Sectorului social-filantropic al episcopiei noastre”, a precizat pr. Ioan Lupăşteanu, consilier eparhial în cadrul Departamentului mass-media şi de informare al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

Cei doi preoţi amintiţi mai sus se află alături de cei în suferinţă şi necazuri încă din ziua tragediei, miercuri, 24 august. „Încercăm să identificăm românii şi să vedem cum putem să-i ajutăm, cu ce putem să le venim în ajutor, moral, financiar, ce se poate. Chiar acum am găsit în corturi o familie de români care au o fetiţă născută de trei săptămâni, căreia i-am citit molitfa, care aşteaptă să vadă ce se mai întâmplă, pentru că au o casă cumpărată aici. Suntem ca un fel de suport pentru oamenii din ţară, încercăm să le fim alături, fiindcă încă se scot oameni de sub dărâmături. Până acum (n.r., ieri, 26 august, ora 11:50) sunt 6 morţi şi 9 dispăruţi, nu ştim dacă sunt sub dărâmături sau în altă parte, dar oricum sunt destui de mulţi morţi şi încă mai căutăm conaţionali de-ai noştri. Aici, Protecţia Civilă italiană a venit din toate colţurile ţării ca să ajute. Se excavează în continuare ca să găsească trupurile celor morţi. S-au adus de toate, personal medical, mâncare. Oamenii au răspuns apelurilor de donare de sânge, iar Spitalul din Rieti este plin tot timpul cu donatori de sânge. Din parohia noastră au mers împreună cu mine femei pentru a le asista pe cele patru românce rănite internate la spitalul din Rieti cu ceea ce au nevoie şi cu ceea ce se poate. La zonele cu dărâmături nu avem voie să mergem, fiindcă sunt echipe specializate care lucrează şi care se ocupă cu scoaterea celor răniţi sau morţi dintre dărâmături. Sunt foarte mulţi morţi, oameni desfiguraţi, foarte greu de identificat. Sunt mulţi cei care vin să-şi caute rudele, prietenii, să-i găsească, să-i identifice. Au fost instalate corturi şi sosesc ajutoare tot timpul pentru ei. Din fericire, majoritatea românilor sunt plecaţi sau salvaţi, însă, până se vor identifica toţi, mai durează câteva zile, ca să ştim care este situaţia”, a spus pr. Constantin Holban, de la Parohia „Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş” din Rieti.

Episcopia Ortodoxă Română a Italiei va organiza la nivelul eparhiei o campanie de ajutorare a celor aflaţi în necaz. „Episcopia noastră, Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan, a îndemnat ca să se strângă fonduri, alimente şi tot ceea ce este nevoie, dar în prima fază trebuie să identificăm oamenii şi să vedem nevoile lor. După aceea o să ne mobilizăm ca să le dăm ceea ce trebuie. Cred că la început o să fie nevoie de un suport financiar pentru cei care au membri din familie morţi. Trebuie să cooperăm şi cu ambasada ca să asigure şi ei un suport de transport pentru cei morți şi de sprijinire a membrilor familiilor celor adormiţi, dar şi un ajutor pentru înmormântare, pentru că săracii numai la asta nu se gândesc acum. Episcopia a prevăzut lucrul acesta şi cel puţin duminică se va face o colectă în toată episcopia noastră pentru ajutorarea celor care sunt aici în necaz”, a mai precizat pr. Constantin Holban, de la Parohia Rieti.