Preparate cu peşte somn
Somnul este un pește cu aport moderat de grăsimi, cu proteine de înaltă calitate în compoziţie, cu cantităţi importante de vitamine din complexul B, dar şi vitaminele A, E, PP, C, precum şi acizi grași Omega 3, Omega 6 etc., benefice organismului uman.
Rețete
Somn cu legume şi măsline la cuptor
Ingrediente: 2 fileuri de somn, 1 bucată praz, 1 păstârnac, 2 morcovi, 4-5 căței de usturoi, 100 g roșii cherry, 100 g măsline, un ardei iute, ulei de măsline, zeama de la o lămâie, 1 pahar de vin alb, piper boabe, 3-4 foi de dafin, boia dulce, mărar uscat, pătrunjel verde, sare și piper după gust.
Preparare: Se spală fileurile de somn și se pun la scurs, apoi se condimentează fiecare bucată cu sare, piper, boia dulce și apoi se stropește cu puțin ulei de măsline și zeamă de lămâie. Într-o tavă se pun toate legumele tăiate rondele, se adaugă bucățile de pește între care se pun roșiile cherry, se presară mărar uscat pe deasupra, se pune ardeiul iute întreg, se toarnă vinul şi apa și se dă la cuptor pentru 45-50 de minute, la 170 C. Când este aproape gata, se pun măslinele şi se mai lasă 10 minute, după care se scoate din cuptor și se asezonează cu pătrunjel verde, iar apoi se poate servi.
Ciorbă de somn
Ingrediente: 500 g carne de somn, 4-5 roșii coapte, 1 morcov, o rădăcină pătrunjel, 50 g orez, o ceapă, un ardei gras roșu, o bucată potrivită de țelină, o legătură de leuștean, 1 l borș de putină, sare după gust. Preparare: Se spală bucățile de pește și se pun la scurs; într-o oală, se pun 3 l de apă la fiert, se adaugă legumele tocate şi un praf de sare; roșiile se decojesc, se toacă mărunt și se adaugă în ciorbă. După ce s-au fiert legumele, se pune borș, iar când dă în clocot, se adaugă bucățile de pește și orezul; se lasă să fiarbă încă 10-15 minute, apoi se adaugă leușteanul tocat şi se închide focul.