„Prietenii Sfintei Cuvioase Parascheva”, la Ampoița, Protopopiatul Alba Iulia

Un articol de: Oana Rusu - 06 Septembrie 2024

La Ampoița, judeţul Alba, a avut loc în perioada 2‑5 septembrie, activitatea „Tabăra din vatra satului «Prietenii Sfintei Cuvioase Parascheva»”, organizată la inițiativa parohiilor ortodoxe din comuna Meteș (Ampoița, Tăuți, Meteș, Presaca Ampoiului, Poiana Ampoiului și Lunca Ampoiței), în parteneriat cu Asociația Emanoil, Protopopiatul Alba Iulia, Primăria Comunei Meteș și Școala Gimnazială Meteș.

Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost aleasă de organizatori ca protectoare a taberei pentru că din cele șase biserici ortodoxe din comună, patru o au ca ocrotitoare pe această sfântă.

Conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei, toți cei aproape 100 de copii participanți au fost împărțiți în patru grupe de vârstă care s‑au păstrat până la finalul taberei, cu activităţi specifice pentru fiecare grupă de vârstă. În prima zi, copiii au participat la slujba de Te Deum, la un atelier de socializare şi jocuri de cunoaștere în echipă, slujba Paraclisului Maicii Domnului, o agapă și un foc de tabără. În ziua a doua, a continuat programul de rugăciune, a avut loc un atelier despre importanța și semnificația Sfintei Proscomidii, un atelier de prevenție, susţinut de reprezentanții Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba, şi vânătoarea de comori.

Ziua a treia le‑a adus copiilor un atelier inedit, „Semaforul emoțional”, de descoperire a trăirilor sufletești. Atelierul de pictură i‑a ajutat pe tineri să își descopere abilitățile artistice, iar atelierul „Eu și Dumnezeu” a avut ca scop accentuarea importanței Tainei Spovedaniei în viața omului.

Ziua a patra și ultima a taberei a început cu Sfânta Liturghie, săvârşită la biserica ortodoxă din Ampoița de către pr. protopop Teofil‑Grigore Slevaș, împreună cu toți preoții parohi ai comunei Meteș, în prezența copiilor și a părinților. Toți cei care s‑au spovedit și s‑au pregătit în prealabil au primit Trupul și Sângele Mântuitorului. La finalul slujbei, participanții au fost premiați cu o insignă și o carte de rugăciuni personalizate cu însemnele taberei. Agapa comună și atelierul de feedback au avut ca scop socializarea și evidențierea opiniilor despre activitățile desfășurate în aceste zile. Pe toată perioada taberei, Primăria Comunei Meteș s‑a implicat prin oferirea unui prânz cald copiilor, în fiecare zi a taberei, iar Școala Gimnazială Meteș a pus la dispoziție spațiul în care s‑au desfășurat majoritatea atelierelor, conform organizatorilor.