Prinos de rugăciune adus Maicii Domnului

Un articol de: Silviu Dascălu - 15 Aprilie 2019

Biserica Ortodoxă a rânduit ca vineri seara să fie săvârşită Denia Acatistului Bunei Vestiri, un popas duhovnicesc în care întreaga Ortodoxie şi-a plecat genunchii şi s-a rugat Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. La Catedrala Patriarhală, această slujbă a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Denia Acatistului Bunei Vestiri - Utrenia sâmbetei din săptămâna a V-a Postului Mare - este o Utrenie specială, în cadrul căreia a fost cântat în patru fragmente Acatistul Bunei Vestiri, atribuit Sfântului Cuvios Roman Melodul, datând din secolul al VI-lea.

Credincioşii care au venit la Catedrala Patriarhală au avut prilejul să se roage împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, care a săvârşit această slujbă şi a ţinut un cuvânt de învăţătură despre acest popas duhovnicesc închinat Maicii Domnului.

„Dacă Biserica a așezat o sărbătoare a Nașterii Mântuitorului Hristos, avem și o sărbătoare a Nașterii Maicii Domnului, dacă a fost așezată sărbătoarea Întâmpinării Domnului, avem și o sărbătoare a Intrării în biserică a Maicii Domnului. Dacă în mod deosebit ne aducem aminte de Pogorârea Duhului Sfânt peste Sfinții Apostoli, ne aducem aminte și de momentul când Duhul Sfânt S-a pogorât peste Fecioara Maria la momentul Bunei Vestiri”, a arătat Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, citat de basilica.ro.

Preasfinţia Sa a mai arătat că acest acatist este o rugăciune foarte îndrăgită de creştinii ortodocşi, ea fiind citită atât în cultul public al Bisericii, cât şi în particular de către fiecare credincios. De asemenea, a insistat asupra cinstirii de care se bucură Maica Domnului în Biserică și le-a amintit credincioșilor prezenți în Catedrala Patriarhală câteva dintre cele mai frumoase numiri adresate Născătoarei de Dumnezeu în cultul divin: „Scară către cer, Ușă prin care Dumnezeu a coborât din cer, Ușa mântuirii, Tămâia rugăciunii celei bine-primite, Cea care poartă pe Cel Care poartă toate, Fulgerul care luminează sufletele și îngrozește pe vrăjmași asemenea tunetului, Baia care spală conștiința, Tronul Împăratului, Cea de care se bucură toată făptura, Ceea ce ești plină de har, Biserică sfințită, Rai cuvântător”. La final, ierarhul a rostit poezia „Rugăciune”, închinată Maicii Domnului de poetul Mihai Eminescu.

Denia Acatistului Bunei Vestiri, la Catedrala Arhiepiscopală din Buzău

Aceeaşi rânduială a Acatistului Bunei Vestiri a fost săvârşită la Buzău de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, după cum ne-a transmis consilierul media eparhial, pr. Dragoş Olteanu. La slujbă au participat numeroși credincioși buzoieni, care s-au rugat împreună cu chiriarhul locului, cerând ajutorul și ocrotirea Maicii Domnului. În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a explicat că Acatistul Bunei Vestiri este un imn de laudă și de mulțumire închinat Sfintei Fecioare Maria, în amintirea eliberării miraculoase a Constantinopolului de sub asediul perșilor și avarilor, în 7 august 626. Totodată, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a afirmat că suntem datori „să-i mulțumim totdeauna Maicii Domnului, pentru că ne este grabnic ajutătoare. Ca o mamă iubitoare, vine în ajutorul tuturor celor care cred în Fiul ei și se străduiesc să împlinească ceea ce El ne-a poruncit, respectând îndemnul pe care, o singură dată, Maica Domnului l-a adresat celor din Cana Galileii și, apoi, tuturor creștinilor: «Faceți orice vă va spune» (Ioan 2, 5). Ceea ce ne spune Fiul ei găsim în Sfânta Evanghelie. Toate poruncile evanghelice se concentrează în porunca iubirii. Să-L iubim pe Dumnezeu, să ne iubim unii pe alții și să cultivăm, în mijlocul nostru, sentimentul respectului și al iubirii reciproce în Hristos”, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei.