Răbdarea în suferinţă şi înţelegerea bolii
Dintotdeauna omului i-a fost greu să-şi asume suferinţa sau să înţeleagă rostul ei. Cu aceasta însă, preoţii de caritate din spitale se întâlnesc în fiecare zi pe holurile şi camerele spitalului sau în lăcaşul în care slujesc. Pentru o lucrare pastorală rodnică şi pentru sporirea vieţii duhovniceşti, atât a preoţilor, cât şi a celor bolnavi, a fost organizată ieri, 21 februarie, la biserica Institutului Clinic Fundeni, o conferinţă duhovnicească pentru preoţii de caritate.
În acele momente ale întâlnirii cu un om în suferinţă este greu a vorbi celui în cauză de răbdare, de încercarea credinţei sale, de îndreptarea vieţii sale, de ispitele diavolului ş.a., de aceea, în multe astfel de cazuri se aduce exemplul dreptului Iov, care a răbdat încercările diavolului, pentru a se arăta celui din urmă că Iov este cu adevărat un iubitor de Dumnezeu.
În acest sens, părintele referent Tudor Ion Ciocan, de la Capela „Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului“ a Spitalului de Ortopedie „Foişorul de Foc“, a subliniat personalitatea dreptului Iov şi implicaţiile mistice ale suferinţei sale, pentru ca preoţii de caritate să le poată aplica în cazul celor suferinzi de afecţiuni deosebit de grave. Părintele referent a mai arătat că bolnavul, dacă îşi va pune precum Iov nădejdea în Dumnezeu, poate dobândi veşnicia, iar golgota suferinţei lui individuale se va transforma în bucuria trăirii în lumina Taborului dumnezeiesc. De asemenea, s-a mai precizat că suferindul îşi poartă în fapt singur suferinţa. „Chiar dacă apropiaţii stau în preajma lui, practic, ei nu pot să-l scutească de dureri. De aceea, bolnavul aflat într-o astfel de situaţie se aseamănă foarte bine cu Iov, care a pierdut şi averea, şi familia, şi poziţia socială, şi a ajuns să se afle faţă în faţă cu Dumnezeu. Pentru această stare faţă către faţă cu Dumnezeu trebuie să ne concentrăm atenţia, astfel încât bolnavul să se poată pregăti cât mai bine de întâlnirea cu El. Bolnavul poate dobândi o perspectivă similară asupra raportului dintre prezentul în care încă se mai află şi suferă şi viitorul pentru care se pregăteşte.“ La finalul cuvântului, pr. Tudor Ion Ciocan a afirmat că, pentru a-l ajuta pe cel în suferinţă, preoţii trebuie să fie sinceri şi să vorbească din adâncul sufletului.
La conferinţa preoţilor de caritate, prezidată de pr. Horia Nicolae Prioteasa, a fost invitat şi pr. conf. dr. Petre Comşa, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Târgovişte şi slujitor la Parohia „Sfântul Ilie“ - Grant, Protoieria I Capitală. Părintele profesor Comşa a evidenţiat înălţimea duhovnicească a dreptului Iov care s-a luptat îndelung împotriva păcatelor cu gândul şi care s-a învrednicit de o îndoită virtute după purtarea suferinţelor, venite fie de la Dumnezeu, fie de la diavol. „În discuţiile pe care le am cu credincioşii îi îndemn să nu îşi rezolve gândurile prin gânduri. Sfântul Pimen cel Mare spune că limpezirea gândurilor prin rugăciune se face şi atunci îi îndemn să se lupte cu gândul, să se roage şi dacă ispita, gândul, suferinţa este de la cel rău, prin rugăciune dispare, iar de este de la Dumnezeu, se luminează şi îşi găseşte alinarea, mângâierea şi puterea ca să ducă mai departe suferinţa“, a spus pr. conf. dr. Petre Comşa.
Conferinţa de la biserica cu hramul „Sfinţii Doctori fără de arginţi Cosma şi Damian“ de la Institutul Clinic Fundeni s-a încheiat cu prezentarea unor aspecte administrative de către inspectorul Eugen Bucur. Următoarea conferinţă va avea loc în luna aprilie.