Răspundem cititorilor: Afinul, „insulină“ vegetală pentru diabetici
Ana G., 38 de ani, Gura Humorului: „Locuiesc într-o zonă montană, unde, vara, se găsesc din plin afine. Soţul meu este bolnav de diabet şi aş vrea să ştiu dacă afinele sunt indicate în această boală şi sub ce forme. Mulţumesc „
Prof. Constantin Milică: În tratarea unor boli, afinul au fost cunoscut încă din Antichitate, în primul rând în terapia diabetului şi a afecţiunilor cardiovasculare. Frunzele au acţiuni antidiabetice, hipoglicemiante, astringente, bacteriostatice, uşor diuretice şi antiseptice urinare. Fructele au proprietăţi astringente, antidiareice, antidizenterice, antiseptice intestinale, antiputride, stomahice, antihelmintice, cicatrizante gastrice şi intestinale, antihemoragice, vasoprotectoare, antiinflamatoare, antisclerotice, fluidifiante ale sângelui, vitaminizante şi amelioratoare a vederii nocturne Încă din vechime, medicina populară ştia de aceste efecte. Principalele calităţi ale afinului constau în faptul că acesta previne şi vindecă diabetul zaharat (datorită mirtilinei şi neomirtilinei, care refac celulele beta din insulinele Langerhans); Formele de utilizare: - infuzie sau decoct din trei linguriţe frunze uscate la 500 ml apă; se infuzează 10 minute, se strecoară, se îndulceşte cu zaharină şi se beau două ceaiuri călduţe pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale, de către bolnavii de diabet zaharat complicat cu afecţiuni dermatologice (prurigo, ulceraţii trofice), ulcer gastric (provocat de stres, alcooluri tari, oţet sau medicamente), tuse, infecţii renale şi la menţinerea supleţii tonusului vaselor sanguine; - fructele proaspete (300-350 g/zi) sau fructele uscate (100 g/zi) consumate în caz de diabet zaharat, diaree, dizenterie, reglarea scaunelor, enterocolite, încetarea fermentaţiilor intestinale, eliminarea gazelor, vindecarea stomatitelor, infecţii renale, reducerea inflamaţiilor hemoroidale şi restabilirea poftei de mâncare; - decoct cu amestec de plante: 30 g fructe uscate, 10 g frunze de mure de pădure, 10 g frunze de urzică, 10 g teci de fasole, 10 g caprifoi; se ia o lingură de amestec la 250 ml apă şi se lasă la macerat 8 ore. Apoi se fierbe până dă în clocot şi se consumă cu 30 minute înainte de masă; - siropul de afine se prepară prin presare la rece a fructelor proaspete, cu adaus a 165-180 g zahăr la 100 ml suc concentrat; se poate completa cu cantităţi mici de benzoat de sodiu cu rol de conservant. Astfel se realizează un preparat puternic vitaminizat, tonifiant al vederii şi bun depurativ al sângelui. La nevoie se poate consuma şi sucul proaspăt extras prin presare (5 ml), amestecat cu puţină apă, înainte de mese.