Răspundem cititorilor: Coacăzele negre şi lămâile reglează nivelul colesterolului

Data: 16 Iunie 2009

„Mă numesc Ioan B., am 56 de ani şi sunt din Rădăuţi. De câţiva ani, analizele pe care le fac îmi tot dau valori mari ale colesterolului. Rugămintea mea se îndreaptă către prof. Constantin Milică, pentru a-mi indica un regim alimentar care să mă ajute să menţin constant nivelul colesterolului“

Prof. Constantin Milică: Colesterolul este un complex de substanţe de natură lipidică, existente în sânge în proporţie normală sub 180 mg/dl. Acesta reprezintă o componentă indispensabilă a organismului, rezultând prin reacţii metabolice la nivelul ficatului, unde creează zilnic circa 700-1.000 mg, cu rol în producerea bilei din ficat, necesar în digerarea grăsimilor din stomac şi intestine. Creşterea nivelului de colesterol, aşadar, este cauzată de încărcarea sângelui cu grăsimi pe care le preia din ficat, din intestine sau din alte depozite grase ale corpului. De aceea, regimul alimentar impune excluderea alimentelor bogate în grăsimi şi colesterol (peste 100 mg la 100 g) sau care afectează aparatul cardiovascular: creier, ficat, grăsimi animale, gălbenuş de ou, carne (de porc, vânat, raţă, gâscă), sardele, mezeluri grase, conserve, caşcavaluri, smântână, brânzeturi grase, sare (maximum 5 g/zi), pateuri, maioneze, frişcă, zahăr alb, prăjituri cu creme, nuga, marţipan, ciocolată, îngheţată, alcooluri, băuturi îndulcite cu zahăr. Sunt admise cure de durată cu crudităţi şi sucuri de legume şi fructe bogate în vitamine şi minerale, uleiuri vegetale (de floarea-soarelui, porumb şi mai ales de măsline), carne slabă (de pasăre, viţel, peşte) preparată prin fierbere, lapte degresat cu maximum 1,5% grăsime, iaurt, caş, urdă, brânză dietetică de vaci, paste făinoase, cereale (fulgi de ovăz, grâu germinat, orez nedecorticat), oţet de mere cu miere de albine, condimente proaspete şi 2-3 bulbi de usturoi, seara, care conţin cantităţi mari de alicină, eficientă în scăderea colesterolului şi a tensiunii arteriale. Dintre fructe, sunt recomandate: coacăzele negre, afinele, zmeura, lămâile şi grepfrutul. Foarte buni sunt şi acizii graşi esenţiali de tip omega-3 din surse marine (heringi, somon, macrou), care corectează profilul lipidic, prin reducerea nivelului de colesterol total. Regimul alimentar trebuie combinat cu multă mişcare fizică, astfel încât să sporiţi arderile surplusului de colesterol şi pentru a combate excesul ponderal la persoanele obeze. Se recomandă multă mişcare fizică, plimbări şi sport în aer liber şi renunţarea totală la fumat.