Răspundem cititorilor: Consumaţi multe ceaiuri medicinale, dacă suferiţi de nefrită
Eugenia P., Târgu Neamţ: „Aş dori să aflu câteva sfaturi ale profesorului Milică referitoare la tratamentul nefritelor. Vă mulţumesc mult!“
Prof. Constantin Milică: Nefritele şi pielonefritele sunt inflamaţii, acute sau cronice, ale ţesutului renal care apar la 14-21 zile după o infecţie provocată de streptococi, stafilococi sau pneumococi. De aceea, se impune, în primul rând, tratamentul focarelor infecţioase din corp (amigdalită, sinuzită, gripă, pneumonie, scarlatină, erizipel). Plantele utilizate în tratamentul naturist sunt: flori de albăstrele, nalbă de pădure, soc, tei, muşeţel, luminărică, lavandă, mătase de porumb; frunze de anghinare, mesteacăn, afin, frag, frasin, zmeur, mur, coacăz negru, salvie, strugurii-ursului; herba de coada-calului, urzică, sunătoare, trei-fraţi-pătaţi; rădăcini de pir, pătrunjel, leuştean, cerenţel, osul-iepurelui, tătăneasă; fructe şi seminţe de anason, agriş, căpşun, fenicul, ienupăr, măceş, porumbar, pătrunjel, in, dovleac, cozi de cireşe, teci de fasole. Tratamentul extern constă din cataplasme cu piure de cartofi şi comprese cu foi de varză şi ulei de in sau băi de şezut într-o cură de 7 zile cu decoct de coada-calului, mesteacăn, scoarţă de stejar, flori de trifoi roşu, paie de ovăz, cu adaus, după caz, de sare, bicarbonat de sodiu, hipermanganat de sodiu sau oţet de mere. Apiterapia include tinctura de propolis 20%, miere de albine (100-200 g/zi) combinată cu suc de lămâi, măceşe sau morcov. Regimul alimentar implică o cantitate mai mare de lichide din care 50% sunt ceaiuri medicinale, pentru a asigura eliminarea unor săruri şi produşi toxici şi infecţioşi. Se insistă pe un regim lacto-ovo-vegetarian crudivor (1-2 zile pe săptămână) şi consum prioritar de sucuri (200-300 g/zi), cu morcov, sfeclă roşie, ţelină, pătrunjel şi orz verde (cură de 5 zile), legume proaspete (ţelină, morcov, ridichi negre, praz, varză, salată, spanac, leuştean, tomate, castraveţi, cartofi tineri) şi fructe (mere, pere, lămâi, dude, zmeură, merişoare, dovleac, afine, agrişe, coacăze, struguri). Se adoptă o alternare a alimentelor acidifiante (carne, ouă, făinoase, brânzeturi, grâu încolţit) cu alimente alcalinizante (lapte, legume). În faza de nefrită acută se trece la un repaus alimentar absolut de 2-3 zile, consumându-se numai lichide. Se exclude consumul de cărnuri grase, mezeluri, afumături, murături, sare, condimente iuţi, cafea, tutun şi băuturi alcoolice. Regimul de viaţă impune un repaus la pat într-o cameră bine aerisită, evitarea frigului şi a umezelii, căldură în zonele genitale şi renale, aplicarea de cataplasme calde cu fierturi de praz sau oţet diluat pe zona inferioară a abdomenului şi respectarea riguroasă a igienei corporale.