Răspundem cititorilor: Consumul de mere ajută la scăderea colesterolului
Ionela D., jud. Botoşani: "De ce este considerat mărul un adevărat medicament?"
Prof. Constantin Milică: Un consum constant de mere, prin cure de scurtă sau lungă durată, diminuează drastic riscurile multor maladii, cu diferite grade de gravitate, inclusiv riscurile de cancere. O sistematizare a multiplelor acţiuni terapeutice relevă marea diversitate a efectelor, directe şi indirecte, în prevenirea şi combaterea diverselor afecţiuni maladive. În uz intern: - combate gastrita, ulcerul gastric, bolile hepatice (steatoza hepatică, hepatita, calculoza biliară), indigestii, inflamaţii şi infecţii intestinale (colibaciloză), colite de fermentaţie, rectocolită, constipaţie, diaree acută şi cronică, dizenterie; - previne şi combate asteniile fizice şi intelectuale, stările stresante, migrenele, surmenajul, oboseala, nervozitatea, insomniile, durerile de cap, convalescenţa, zona zoster; - intervine în bolile cardiovasculare, ateroscleroză, hipertensiune arterială, infarct miocardic, congestie cerebrală, întărirea muşchilor cardiaci, reducerea edemelor cardio-renale, dereglări în circulaţia periferică, artrite, tromboze, varice; - combate bronşitele, tusea convulsivă, gripele îndelungate, stările febrile, împrospătează respiraţia; - scade colesterolul, glicemia şi neutralizează substanţele toxice din sânge; - are efecte benefice în anemie şi în demineralizarea organismului; - acţionează benefic în reumatism, artrite, gută, oligurie; - contribuie la dizolvarea calculilor renali; - are rol benefic în tulburări de vedere, laringite şi dureri de urechi; - prezintă un rol central în toate dietele de slăbire prin stimularea arderilor din organism; - întârzie procesul de îmbătrânire a organismului şi ajută la prevenirea cancerului, prin conţinutul ridicat în antioxidanţi (flavonoide, polifenoli). În uz extern: - combate herpesul, plăgile, bubele dulci, scabia, varicele şi mătreaţa; - curăţă şi catifelează pielea; - reduce cearcănele şi pungile de sub ochi.