Răspundem cititorilor: Decoctul din fructe de cătină tratează durerile de stomac
Emanuel T., Constanţa: "Sunt un cititor fidel al rubricilor semnate de profesorul Constantin Milică. Aş dori, dacă se poate, să publicaţi câteva dintre recomandările dumnealui legate de modul în care poate fi utilizată în tratamente cătina albă. Vă mulţumesc"
Prof. Constantin Milică: În tratamentele medicale, cătina albă se administrează, atât intern cât şi extern, sub diferite forme: infuzii, decocturi, sucuri, siropuri, miere, uleiuri sau fructe proaspete şi uscate, toate cu eficienţă ridicată în tratamentele preventive şi curative ale diferitelor boli: infuzia de cătină se prepară din două linguriţe fructe sfărâmate la 250 ml apă clocotită; se infuzează acoperit până la răcire, se strecoară şi se beau 2-3 căni pe zi, după mesele principale, ca sursă importantă de vitamine, cu efecte în combaterea unor boli ca scorbut, hepatită epidemică şi cronică, gripe, nevroze, astenie, diaree, reumatism, gută, stări de convalescenţă, lipsa poftei de mâncare şi unele boli de piele; infuzia din amestec de cătină, soc, urzică şi coada-calului, din care se consumă câte două căni pe zi, într-o cură de două săptămâni, având efecte energizante şi depurative la persoane anemice, mai ales în timpul sezonului de iarnă; decoctul din două linguri fructe zdrobite la 500 ml apă; se fierbe 2-3 minute, se infuzează 25-30 de minute, se îndulceşte cu miere de albine şi se beau două căni pe zi, fracţionate în înghiţituri rare, pentru tratarea aterosclerozei, pentru dureri de stomac şi ulceraţii ale pielii; siropul de cătină se prepară din 750 g fructe prospete şi zdrobite în storcătorul de fructe care se fierbe în 2 litri de apă şi se infuzează acoperit până la răcire. După răcire se strecoară, se adaugă 1 kg zahăr şi 3 linguriţe suc de lămâie şi se toarnă în sticle bine închise, unde se păstrează la loc răcoros şi întunecos. Se consumă câte 3-5 linguriţe pe zi în urticarie, boli ale capilarelor şi ca tonifiant în lunile de iarnă pentru bătrâni, copii şi gravide. Siropul de cătină se prepară din 750 g fructe prospete şi zdrobite în storcătorul de fructe, care se fierbe în 2 litri de apă şi se infuzează acoperit până la răcire. Se consumă câte 3-5 linguriţe pe zi în urticarie, boli ale capilarelor şi ca tonifiant în lunile de iarnă pentru bătrâni, copii şi gravide.