Răspundem cititorilor: Infuziile din plante medicinale dau rezultate bune în caz de sinuzită
Ionela T., Buzău: „Cum poate fi combătută sinuzita prin metode naturiste?“
Prof. Constantin Milică: Sinuzita apare frecvent pe o rinită banală a mucoasei nazale după instalarea unei infecţii cu microbi, inspiraţi pe nas, proveniţi de la persoane deja bolnave, prin tuse, strănut, vorbire şi sărut. De asemenea, poate fi o complicaţie a gripei, a guturaiului, a rujeolei şi a scarlatinei. Boala se manifestă prin scurgeri nazale, strănuturi, febră, dureri frontale, de ochi şi sub pomeţii obrajilor, congestii nazale, astuparea nasului cu secreţii mucoase sau purulente, tumefacţia pleoapelor superioare şi stare generală proastă. Tratamentele fitoterapeutice se fac, în majoritate, pe cale externă prin: - inhalaţii sau băi de aburi, seara, cu flori de muşeţel, lavandă, coada şoricelului, mentă, cimbrişor, măghiran, salvie, cetină de pin, ceapă, sare, cu efecte antiseptice, antiinflamatoare, sedative şi sudorifice; - aspiraţii nazale cu infuzii călduţe de muşeţel, mentă, salvie, soc, coada calului, sunătoare, coada şoicelului, rădăcini de cerenţel, seminţe măcinate de schinduf sau de in; - cataplasme locale cu terci de tătăneasă, coada calului, cartofi cruzi, stropiţi cu alcool, rădăcini de schinduf, flori de fân sau frunze zdrobite de varză albă, ţinute peste noapte; - masaje locale cu uleiuri eterice (mentă, lavandă, pin, eucalipt), cu tinctură de propolis şi bitter suedez şi cu alifie de gălbenele şi cătină. În uz intern sunt indicate infuziile din flori de muşeţel, salvie, coada şoricelului, trei-fraţi-pătaţi, răchitan (câte 2-3 căni pe zi), iar în cazul unui focar de infecţie sunt eficiente ceaiurile de gălbenele, creţişoară, coacăz negru şi răchitan (câte 2-3 ceaiuri pe zi), cu efecte antiseptice şi antibiotice. Apiterapia recomandă: - soluţie de propolis 5% în alcool din care se pun câte 5 picături în fiecare nară de 3 ori pe zi; - mestecarea unei bucăţi de fagure cu miere (15 minute pe zi) şi consumul zilnic a două linguriţe cu căpăceală de fagure, timp de 3 zile consecutiv. Regimul alimentar recomandă cel puţin 2-3 zile repaus alimentar absolut, numai cu lichide sub formă de sucuri şi ceaiuri antiinflamatoare cu muşeţel şi cimbrişor, având rolul de a păstra umedă mucoasa nazală. În continuare se administrează o alimentaţie uşoară, bogată în legume şi fructe cu vitamina C şi săruri minerale (suc de lămâie diluat cu apă călduţă, luat dimineaţa înainte de masă, suc de orz verde, spanac, varză albă, ridichi negre, caise, boabe de ienupăr, germeni de cereale, lapte şi produse lactate (iaurt, brânzeturi). Este indicat hreanul ras şi amestecat cu puţin suc de lămâie (câte o linguriţă de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, după care nu se mai consumă nimic timp de 30 de minute).