Răspundem cititorilor: Renunţarea la sare ajută la scăderea apetitului
Dorin T., Focşani: „Am 45 de ani şi sunt supraponderal. De mai bine de doi ani încerc tot felul de diete pentru a da jos kilogramele în plus. Aş dori să publicaţi câteva dintre recomandările prof. Constantin Milică cu privire la restricţiile ce trebuie respectate în alimentaţie. Vă mulţumesc!“
Prof. Constantin Milică: Alimentele interzise, care măresc riscul obezităţii, al apariţiei cancerelor şi al dislipidemiilor (ateroscleroză, accidente vasculare, infarct de miocard, moarte subită), sunt următoarele: - carne grasă de porc (340 calorii la 100 g), oaie, raţă, gâscă; - peşte gras (crapul are 104 calorii la 100 g); - afumături, mezeluri grase şi sărate, cârnaţi, sarmale; - conserve de carne şi peşte; - organe (creier, rinichi, uger, momiţe, icre - cele de Manciuria au 256 calorii la 100 g); - grăsimi animale (untură, slănină, jumări, unt); - supe grase cu carne de porc, oase şi măduvă, rântaşi şi supe drese cu smântână şi gălbenuşuri; - lapte integral, brânzeturi grase şi sărate (caşcaval, şvaiţer), smântână, frişcă îndulcită; - ouă cu maioneză şi aluaturi sau preparate precum omletă cu jumări (cu valoare energetică de 220 calorii pentru 100 g, comparativ cu un ou fiert în apă cu numai 80 calorii); - fasole boabe şi linte; - cartofi prăjiţi în untură sau ulei şi piureu cu sos; - pâine albă, paste făinoase şi produse de patiserie (pateuri, plăcinte, budinci, prăjituri, creme, cozonaci, dulceţuri, peltea, gemuri, halva, rahat, crochete, saleuri, fursecuri, bomboane, îngheţată); - condimente iuţi (ardei iute, piper negru, hrean, muştar); - fructe oleaginoase (nuci, arahide, alune, castane comestibile); - fructe bogate în glucide (prune uscate, banane, stafide, smochine, curmale); - siropuri şi alte băuturi răcoritoare îndulcite, băute între mese; - cafea, cacao, ciocolată cu lapte, ceai negru sau verde (care stimulează secreţia de insulină şi măresc pofta de mâncare); - băuturi alcoolice (bere, vin, coniac, ţuică, lichior), care stimulează apetitul şi reduc mobilizarea grăsimilor din depozite. O atenţie deosebită trebuie să fie acordată consumului de sare, care reţine apa în ţesuturi, reduce fluxul sangvin renal şi produce deficienţe circulatorii periferice (edeme, hipertensiune arterială, congestie cerebrală, dureri de cap, insomnii). Renunţarea la sare scade savoarea alimentelor şi, indirect, pofta de mâncare. Alimentele cu restricţii cantitative sunt: - grăsimile vegetale (ulei vegetal, margarine, salate dietetice); - carnea albă (pui, găină, curcan); - albuşul de ou, conservele în ulei; - laptele degresat, iaurt, brânza de vaci; - cartofi fierţi sau copţi, ovăz fiert; - pâine integrală, mămăligă, porumb fiert, fulgi de cereale; - sucuri neîndulcite; - unele fructe crude (prune, pere, struguri); - sucuri neîndulcite.